View Single Post
Eski 15-11-2015, 16:34   #20
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Bu benim de merak ettiğim bir konuydu.

Sn. KadirSabahat, sizin yaşadığınız ve paylaştığınız bilgilerden de anlaşılacağı üzere soğan tohumu çok hassas bir tohum.

Bilindiği üzere soğan üretimi;

1-) Tohumdan ilk önce arpacık elde edilip sonra arpacığın tarlaya dikimi ile,
2-) Tohumun doğrudan tarlaya ekimi ile,
3-) Tohumdan fide yapımı ile yapılmaktadır.

Arpacık ile üretim hem işçilik hem de maliyet açısından külfetli olacağından doğrudan tarlaya ekimi düşünüyoruz ama onda da çimlenme problemi ortaya çıkıyor.

Eğer kısa gün soğanı yetiştirilecekse toprağı işlemeden evvel toprağa yanmış hayvan gübresi serpilip Eylül ya da Ekim ayında toprak tavında iken 10-15 cm derinliğinde işlenmeli sonra rotavatör ile iyice parçalanmalı, toprağın tavı hiç kaçırılmadan tohumlar 25-40 cm sıra arası mesafede, sıra arası sık olacak şekilde 2-3 cm derinlikte ekilmelidir.

Eğer uzun gün soğanı yetiştirilecekse toprak sonbaharda 20-40 cm derinliğinde işlenmeli, işlemeden önce toprağın üzerine yanmış ahır gübresi serpilmelidir. İlkbaharda Mart veya Nisan aylarında toprak tava gelir gelmez toprak tekrar 10-15 cm derinliğinde yüzlek işlenmeli, sonra rotovatör, tırmık ile iyi parçalanmalı ve tohum ekimine hazır hale getirilmelidir. Bu arada toprağın tavı hiç kaçırılmadan tohumlar 25-40 cm sıra arası mesafede, sıra arası sık olacak şekilde 2-3 cm derinlikte ekilmelidir. Soğan tohumlarını mibzerle ekmek mümkündür, ancak ülkemizde soğan tohumu daha çok elle ve serpme ekilir. Mibzerle ekiminde dönüme 1-2 kg, serpme ekimde dönüme 2-3 kg gibi oldukça fazla tohum kullanılır. Yalnız serpme ekim yapılırsa bu sefer de çapalama sorunu ortaya çıkıyor. Tohumlar çimlenip meydana çıkana kadar yabani otların istilasına uğranabilir. Soğanın ilk çıkış anında mekanik ot mücadelesi çok zordur. Eğer kimyasal mücadele düşünülmüyorsa en başından sıraya ekim tercih edilmelidir.

İster kısa gün ister uzun gün soğan tohumu ekimi yapılsın en kritik nokta toprağın çok güzel un ufak bir halde işlenip çok gevşek olması, toprağın nemi ve tohumun derinliğidir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön