Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafa01
Merhaba bahcede cekirdekten yetismis 2.5 m boyunda bas parmak kalinliginda erik var.daha önce hic asi yapmadim.bu eriğe göz aşısı yapmak istiyorum.internetten baya okudum.benim tecrübeli arkadaslara sormak istediğim ayni gövde üzerine birden fazla göz aşısı yapilir mi?mesela 3 göz kesip ayni bedene aşilasak..aşıyı yaptıktan sonra üst tarafi kesmek şart mi ? Aşı tuttuktan sonra kessek olur mu ?
|
Asıl olan aynı gövde üzerine tek göz takmaktır. Biri tutmazsa diğerleri tutsun, değişik çeşitler bir arada olsun diye daha önce 3 gözü aynı gövdeye aşılamış, olumlu sonuç almıştım. Aşıladığım anaç badem, gözler ise kayısı, erik ve şeftaliydi.
Eğer sürgün göz aşısı (20 Haziran-15 Temmuz arası) yapacaksanız üst tarafın kesilmesi tavsiye edilir. Bunda amaç aşıladığınız gözün bir an önce gelişmesine imkan sağlamaktır. Aşı tuttuktan sonra da (15 güne kadar belli olur) kesebilirsiniz, bu durum da bile üst tarafı budayıp zayıflatarak aşı bölgesinin besin maddelerinden daha fazla yararlanmasını sağlamak gerekir.
Eğer durgun göz aşısı (30 Temmuz-20 Eylül arası) yapacaksanız üst taraf kesilmez. Zaten bu durumda aşının ertesi bahar sürmesi amaçlanır. Baharda aşı filizlendikten sonra üst taraf kesilir.
İklimi sert geçen yerlerde durgun göz aşısı tavsiye edilir. Zira sürgün göz aşısında filizler yeterince gelişemeyip, odunlaşmazsa kışın don zararına maruz kalabilir.