View Single Post
Eski 07-11-2015, 20:42   #841
mct78
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-11-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
teşekkürler

bilgiler çok işime yaradı teşekkürler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sayın pooly_ares, dezenfektan işi ayrıkların temizlenmesi olayı değildir.
Roundup starı öyle istediğiniz gibi kullanamazsınız. Eğer çim alanı tamamen yenileyecekseniz kullanmalısınız. Yoksa buraya rounduplayayım şurayı rounduplamayayım diyemezsiniz. Kuvvetli bir ot öldürücüdür. Rüzgârın tesiri ile uçan zerrelerin bile etraftaki bitkilere zararı gelir. Toprağa pek zarar vermez ama bitkileri öldürür.
Roundup kullanılınca sulama filan yapılmaz, bitki yeşil aksamından aldığı zehiri yavaş yavaş köküne iletir ve bitki ölür. Bu da aşağı yukarı 20-25 gün sürer.
Madem siz ara ekim (yama ) yapacaksınız onu unutun.

Dezenfektan için Huwasan Tr.50 kullanıyoruz. Sağlıklı veya sağlıksız bütün çimleri ilaçlıyoruz.
10 litre suya 20cc Huwasan koyup karıştırıyoruz. İçine herhangi başka bir madde yapıştırıcı filan koymuyoruz. Bu hazırladığımız solüsyonunun bir litresi ile 10m² yi ilaçlayınız. Yani 10 litre ile hazırladığınız solüsyon ile 100m² yi ilaçlayacaksınız.
Huwasan bulamazsanız bunu Peras ile de yapabilirsiniz. İlaç 3-4 saatte emilir. Sabah sulama yaparsınız. Bunu yaptıktan iki gün sonra ilaçlama yapın. Bu ilaç mantara iyi gelecektir.
Sportak + Pilben veya Benlate kullanın. İlaçlamayı akşam saatlerinde yapın ki daha iyi verim alırsınız. Fungasitten sonra yine sabah erken sulama yapın ama çok sulamayın toprağın biraz kuruması daha iyi netice verecektir. Fazla su mantarî hastalıkları tetikler.
Bu ilaçlamadan iki gün sonra da Turf set (çimin gelişmesini sağlar) kullanın. Bunu yaparken M.A.P ilave ederseniz bu gübre ile daha iyi verim alırsınız.
İkisini karıştırarak kullanabilirsiniz.
Sayın Mine Hanım 10 lt suya 30 gr MAP mutlaka katın sırt tulumbasına derdi.
Baktınız ki hastalık durdu, bir hafta sonra yine bir Turf-set + M.A.P uygulaması yapın.

Eveeet, şimdi diyelim ki hastalığı bertaraf ettik, gelelim yeni ekime.

Bozuk alanın çimlerini iyice temizleyin. Yerinizde olsam oradaki bozuk yerleri bel küreği ile toprağı alarak temizler ve temiz alt toprağı koyar ve eski seviyesine gelene kadar silindirlerim. Ayakla ezmek pek de doğru olmaz. Silindir her zaman lâzım olur. 50 cm uzunluğunda kalınca bir pimaş boruyu çimento ile doldurun bir de sap taktınız mı oldu size güzel bir silindir.
Eylül veya Ekim ayında yapacağınız ekim için m² ye 60-70 gr.çim tohumu bence yeterlidir, hem karınca faktörü olmaz hem de kardeşleneceğini düşünmek gerekir.
İsterseniz siz tohumu herhangi bir toz insectisit ile de karıştırabilirsiniz. Bu durumda haşereler de kuşlar da pek yanaşmaz.
Boş alana tohumu müsavî bir şekilde serptikten sonra kapak toprağını da kapatın. Kapak toprağının durumuna göre 1-2,5 cm kalınlığında olabilir. Otomatik sulama ile de olur yağmurlama ile de yeter ki tohumlar yerlerinden oynamasın.
Kapak toprağından sonra yani sulamadan evvel yine bir silindir çekerek tohumların sıkışmasını temin etmelisiniz.

Daha sonra dikkat edilecek husus, çimlerin sabah erken saatlerde sulanması, geceye çim alanın kuru olarak girmesi olmalıdır.

Ağustos ve Eylül aylarında çimlerde mantarlar kadar rastlanan ve istenmeyen bir durum da kurt ve böceklenmedir. Çim alana çok miktarda kuşlar iniyorsa bu sizi kontrol etmeye yöneltmelidir. Boz kelebekler de uçuşuyorsa mutlaka çimden biraz tabaka gibi kaldırıp kontrol edin. Baktınız ki kurtlanma var, hemen ilaçlama yapmalısınız.

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, umarım size faydam dokunur.
Ben de bütün bunları burada değerli hocalarımızdan öğrendim ve bahçemde bire bir tatbik ettim ve çok da faydasını gördüm.
Gel gelelim şu an bahçemdeki çim alan pek de güzel değil, hastalık yok ama bu topalaklar su otları ile başım dertte. Onlardan kurtulmak da çok kolay değil, ancak yeni bir ekim yapmam gerekiyor. 1000 m² alanı yeniden çimlemek şu an gözümü korkutuyor. Yine de pes demiyorum, bakarsınız birdenbire kolları sıvayabilirim. Ben, birebir yapmayı sevdiğimden bir peysaj firması ile anlaşma yapmak istemiyorum. Rulo çimi ise hiç düşünmüyorum.

Size kolaylıklar dilerim.

mct78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön