Konu: Kadim
View Single Post
Eski 02-11-2015, 10:18   #3
Kadim
Ağaçsever
 
Kadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 63
Kiwano Tohumu

Name:  2015-02-01_Cucumis_metuliferus_Kiwano_anagoria.jpg
Views: 1021
Size:  46.6 KB

Âlem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Cucurbitales
Familya: Cucurbitaceae
(Kabakgiller)
Cins: Cucumis
Tür: C. metuliferus

Afrika boynuzlu kavunu ya da kavun, jelli kavun, hedged gourd, İngiliz Domatesi, melano, ya da kiwano veya "cherie" gibi adlarla bilinir

Tohumu kendi yetiştirdiğim kiwanolardan aldım.

Güney ve Orta Afrika’da doğal olarak yetişen tek yıllık tırmanıcı bir bitkidir. Çevre düzenleme, güzel görünüşü ve meyvesi için İsrail, Kenya, Yeni Zelanda, ve Amerika'da yetiştirilir.

Türkiye'ye yeni gelmiştir. Manisa, Alanya gibi yerlerde yetiştirilmektedir. Alanya kavunu adıyla da tanıtımı da yapılmaktadır. Meyvesinin tadı salatalık, kabak arası veyahut salatalık, muz, limon karışımı bir lezzet olarak tanımlanmaktadır. Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Tohumlar jelimsi bir madde ile sarılıdır. Meyvesi çiğ ya da meyve suyu şeklinde değerlendirilir. Tohum yoluyla yetiştirilir.

Kadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön