View Single Post
Eski 20-10-2015, 13:09   #7
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evde mutfak artıklarıyla kolayca yapılabilecek uygulamalar içinde bokashi kompost ve enzim uygulamalarını sayabiliriz. Enzim ile ilgili forumda detaylı bir başlık var.

Bitkisel dokulardan (yaprak, meyve vs.) elde edilen ekstreler mutlaka o dokularda mevcut bulunan minerallerin ekstreye geçmesini sağlar ve bu mineral kompozisyon büyük ölçüde olması gereken dengededir.

İrfan çayının tahlil sonuçlarını aldığımda şaşırmıştım. İnsanların hidroponik uygulamalarda çeşitli kimyasal bileşikler kullanarak molekül ağırlığı hesaplarıyla elde etmeye çalıştığı formüller hiç eksik bir şey olmadan ideal ölçülerle kendiliğinden geliyordu. Sonra da şaşırdığıma şaşırdım çünkü zaten öyle olması gerekiyordu.

Bu sebeple bitkisel malzemelerden gerek İrfan çayı yöntemiyle, gerek fermentasyon yöntemiyle (bokashi, enzim vs.) yapılan ekstrelere bitkisel olmayan başka malzemelerin ilave edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum, çünkü ilave edilen malzemenin suda çözünen kısmında bulunan mineraller her ne ise olması gereken dengeyi bozacaktır.

Söz gelimi enzime yumurta kabuğu ilave edilir ise, asitik olan enzimde kabukların bir kısmı çözünerek çok yoğun kalsiyum varlığına yol açacak ama bununla dengeli magnezyum bulunamayacaktır.

Fermentasyon yöntemiyle yapılan ekstreler anaerobik olacaktır. Dolayısıyla suda çözünmüş oksijen bulunmayacaktır. Oysa bitkiler oksijeni kökleri vasıtasıyla alırlar. Bu suda çözünmüş oksijen ve doğrudan havadan oksijen alınması şeklinde gerçekleşir. Bu yüzden su kültürlerinde, özellikle de durgun su ve akan su uygulamalarında fermentasyon ile elde edilmiş ekstrelerin kullanılmasında oksijen bakımından bir uyumsuzluk görünüyor. Söz gelimi enzim kullanılarak yapılan bir durgun su uygulamasında köklerin oksijensiz kalacağı muhakkak. Oksijeni siz hava motoru ile verirseniz bu kez enzimdeki anaerobik biyolojik hayatın kırılmasına sebep olursunuz ve koruyucu lactobacillus hayatının sona ermesiyle yerlerine patojenler kolayca gelebilir.

Bu yüzden akan su ve durgun su kültürü yerine özellikle coco-peat kullanılarak yapılan katı ortam kültürünü tavsiye ederim. Bunun iki yararı olur. Birincisi kökler oksijeni direk havadan da alabilir, ikincisi canlı organizmalar organik coco-peat liflerine tutunarak yaşamına devam edebilir.

Bu gibi uyumsuzlukları aşmak üzere İrfan çayında bitkisel mutfak artıkları kullanmak da teorik olarak mümkün. Teorik diyorum çünkü henüz denemedim. 4-5 günde dekompoze olacak malzemeler kullanılırsa olmaması için hiç bir sebep yok. Böyle yapılır ise oksijen konusundaki bariyer yıkılmış olur çünkü İrfan çayında yüksek oranda çözünmüş oksijen zaten bulunuyor.

İrfan çayı kullanılmış olsa dahi ben yine de katı ortam uygulamasını tavsiye ederim. Çünkü organik beslenen bitkilerin beslenme ortamları mutlaka biyolojik olarak aktif olacaktır. Akan su veya durgun sudaki canlı hayatın zaman içinde ne yönde gelişeceğini kontrol etmek çok zor ve bir anda hiç istemediğiniz bir yönde gelişmesi ihtimali var. Bu yüzden klasik hidroponik uygulamalarda bakterilerin işe karışmaması için özel önlemler alınır (bu sebeple de organik değildir). Katı ortam uygulamasında bu gibi riskler yoktur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön