View Single Post
Eski 15-10-2015, 14:13   #66
YasinKısa
Ağaçsever
 
YasinKısa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Tohum Paylaşım Etkinliği Kural/Kısıtlamalarına Karşı Bir Görüş

Arkadaşlar,

2015 Katalog sayfasında aşırı talepte bulunan bazı üyeler nedeniyle sevgili malina'nın yaptığı "keyifiniz bilir " başlıklı postu okuyunca aşağıdaki özel mesajı kendisine atmış, kafamda oluşan soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir çözüm önermesini beklemiştim.

Kendisi haklı olarak bana genel yazışmalar bölümüne bu teklifimi iletmemi belirtip ekledi: "benzer sorunu olanların da katılımıyla ortak bir sonuca varılabilir...".

Bu nedenle, konuyu tartışmaya açmak ve benimle benzeşen sıkıntısı olabilecek diğer dostların da yararlanabileceği bir çözüm üretmeye esas fikir paylaşmak için aşağıya bu metni aynen alıntılıyorum.


Ben foruma geçen yıl katılmış ve tohum talep etmiş biriyim ve geçen yıl 23-24 civarı tohum talebinde bulunmuş, bunları İstanbul Bahçeşehir'de evimin terasında (malesef bu nedenle saksıda) yetiştireceğimi kendim hakkımdaki tanıtımda da belirtmiştim.

Tohumların büyük çoğunluğunu önerilen ekim kurallarına da dikkat ederek ekmeme rağmen ya fideye dönüştürmede yahut sonradan meyve almada ciddi sıkıntılar yaşadım, bunları aşma mücadelemi "tohum paylaşım sonrası etkinlikler" bölümünde paylaşmaya da çalıştım. Terasta, aşırı ısına beton zemin üzerinde, bitki köklerinin yanması ve sulama sıkıntılarını aşmaya çalışarak aylarımı geçirdim, doğal olarak bu eforuma rağmen tarla/bahçede olduğu gibi verim alamadım.

Neticede tohum alma yeterliliğine sahip kalitede meyve alabildiğim ürünüm çok kısıtlı oldu; örneğin sadece marul, süs patlıcanı, jimmy nardello italian pepper, tiny tim domates'ten tohum alabilir durumdayım. (İlk güzel meyveyi tohum için saklama desturunu unutarak -biraz da lezzetlerine yenik düşerek- tohum almayı kaçırdığım ürünler de olmadı değil, örneğin black russian domates). Bunlar, tohumu geçen yıl paylaşan üyeler tarafından bu yıl da paylaşıldığı gibi, onlardan tohum alan bir kısım benim gibi üye tarafında da paylaşılacak anladığım kadarıyla.

Bu yıl sırf hobimi layıkıyla yapabilmek için bir arkadaşımla 2 dönüm civarında bahçe almaya karar verdik, Çatalca civarında arayışımız sürüyor.

Hal böyle olunca, hevesleve keyifle gelecek sene yeni neler ekebileceğimizi düşünürken, dün foruma attığınız "keyfiniz bilir " başlıklı postu okudum, genel kuralları okumadığımı, talep konusunda aslında kısıtlamalar olduğunu, anlamış bulundum. Şu ana kadar kaç talebim olduğunu saymadım ama bu postu atmanıza neden olan kişilerden olmadığımı ümit ediyorum

Benim paylaşacağım tohum sınırlı ve zaten var olan çeşit olduğu için, alacağımız yeni bahçede ekim yapmaya esas tohum talebim sınırlı olacak diye korkmaktayım. Çimlenme/büyüme konusunda sıkıntılı tohumlar gelmesi halinde sorunumuz daha da büyüyecek, bu defa F1 tohum alarak çeşit yapmaya çalışacağız diye endişe ediyorum.

2. yıl paylaşım kuralındaki kısıtlamaları, geçen yıl/önümüzdeki yıl arasında mekan farklılığıyla tohumları değerlendirebilecek durumda olan benim için esnetebilecek şekilde bir çözüm, forum kuralları dahilinde var mıdır?

Örneğin, etkinliği yöneten sizlere tohumların tasnif ve kargolanmasında gerekli olabilecek malzemelerden (zarf, kilitli poşet, etiket vs.) göndersem ve bu şekilde bir katkım olsa, yeterli tohum paylaşamamış olmamın vereceği olumsuzluklar aşılabilir mi?

Bilgi verirseniz çok menun olur, gelecek yılla ilgili planlamamı buna göre yapabilirim.

Sevgiler.

Yasin KISA

YasinKısa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön