View Single Post
Eski 15-10-2015, 13:30   #65
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ Muda, sizin mısırlar bunlar;

Eklenti 581067

Kökenleri tamamen kurumasa da çoğunun yaprakları sarardı, ana gövdeler de gitti gider. İçleri ise kimisi kızarmış kimisi resimde de görüldüğü gibi sarının farklı tonlarında. Şimdi tohumları nasıl alayım. Çoğunluk mısır koparılmamış bekliyor daha bahçede. İyice renginin kızarmasını mı bekliyeyim, yoksa sarı ama sert olanları da toplayayım mı? Bir de taneleme işini ne zaman yapmalı. Tanelemeden koçanıyla saklarsak koçanı böceklenecek gibi duruyor, taneleyip tabağın kağıdın üzerinde bekletip bir kaç gün sonra kavanozlara doldursam olmaz mı?
Sayın TCM;

Mısırlar tırnağınızla bastırdığınız zaman ezilmiyor ise tamamen olgunlaşmış demektir. Taneler cam gibi parlak ve ezilemiyor ise tamamen olgunlaşmış oluyorlar. Ben bu yıl ekemedim. Geçtiğimiz yıldan beş altı koçan olması gerekiyor. Tabi biraz da olsa taneleyip sakladıklarım da var. Söylemiş olduğum sertlikte ise önce balkonda iyice kurumasını beklersiniz. Daha sonra ise tanelersiniz. Kurumuş mısırları kavanozda saklarsınız.

Mısırların hepsi aynı renkte değil. Kocanların sarı beyaz gibi olanları renklenmeyecek. Kırmızı, sarı ve karışık renkli olanlar var. Kırmızı gibi olanlar daha küçük koçan yapıyorlar.

Sizin mısırlardan birinin üzerinde muhtemelen arılar veya rüzgar vasıtası ile tozlaşma sonucu renklenen bir mısır taneniz de var.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön