View Single Post
Eski 15-10-2015, 08:34   #19
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Sayın ironturk,

Tohumdan yetiştirdiğiniz medine hurmasının, yediğiniz meyve ile aynı meyveyi vermeme ihtimalinin yüksek olduğunu bilmenizi isterim. "Medine hurması" çok genel bir tabir olduğunu da belirtmekte fayda var: medine de bir sürü hurma çeşidi yetişiyor: sukkari, nebut sayf, segi', ajwa, mabroor, anbarah, vs.

Genellikle siyah olan ajwah hurması "Medine hurması" diye tabir edilir.

Ancak çekirdekten yetiştirdiğiniz hurmadan ajwah çıkma ihtimali düşüktür. Zira ajwah hurmasının bütün bireyleri genellikle dişi olup, döllemeyi başka bir erkek hurma ile yapılır. Bu iş için bir çalışan, erkek hurmanın pollen sapı ile mevsiminde dişi ağaçlara tek tek tırmanarak el ile döllemeyi yapar. Dölleme hurmaların meyvelerin daha büyük olmasını sağlar. %100 ajwa (veya her hangi bir hurma çeşidi) elde etmek için üreticiden, hurma gövdesinden büyüyen yan büyümelerin fideleştirilmiş hallerini almanız gerekir ("off-shoot").

Elbette denemek için güzel bir deney ve işin sonunda (yaklaşık 7 sene sonra) çok güzel meyve veren farklı bir hurmanız olabilir. Ama yediğiizin aynısını olmasını beklemeyin. Suudi Arabistan'da dahi, Medine dışında yetiştirilen ajwa hurmaları (şu an Mekke'de de meyve elde edilmeye başlandı) Medine'dekilerden daha ufak ve tadları aynı lezzette değil. Bunlar medine'deki hurmalardan çelik elde edilerek yetiştirilen hurmalar olmasına rağmen olan bir durum olduğunu göz önünde bulundurursak durum daha da farklı bir hal alıyor...

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön