Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
Tarif Bulgaristan'dan annemler kışın içecek olarak çok yaparlardı, biz çocuktuk o zamanlar toplamaya giderdik hem kızılcık hem de güvem eriği, ben de annemden öğrenmiştim.
Türkiye' ye göç ettikten sonra Ankara'ya yakın bir yere piknik yapmaya gitmiştik ben çevreyi dolaşırken güvem erikleri gözüme çarptı nasıl sevinmiştim onu tekrar buldum diye, ozaman toplayıp yapmıştım, bir kaç sene üst üste hep gittik toplamaya ama artık Ankara'da değiliz buralarda hiç rastlamadım, pazarlarda araştırıyorum ama bulamıyorum, kızılcık geliyor köylerden ama güvem yok malesef.
Bir de en çok özlediğim Armut turşusu, armutlar 2-3 cm. çapında yuvarlak, burada ahlat diyorlar ama ahlatlar taş gibi meyvesinin içi de taşlı zaten, benim bildiklerim armutlar biraz bekleyince yumuşacık olurlardı ve biz onları öyle bile yenmesini çok severdik, kır armudu derdik ona biz, annemler büyük fıçılara kurardı bütün kış suyunu içerdik.
|
bahsettiğiniz armutlar veya aynı işi görebilecek olanlar sanırım bizde var; burada saman armudu diyorlar toplandıktan sonra saman içinde olgunlaştıkları için; gerçi illa da samana gerek yok, bir kenarda üzerine başka armut gelmeyecek şekilde yayıldığında da yenecek kıvama geliyorlar. Yer kısıtlıysa ve üst üste yığmak gerekiyorsa bir sıra saman, sonra armut, sonra saman ve yeniden armut sırasıyla istiflenip üstten başlanarak yeniyor.
Siz bizim karşı kıyıdasınız; uzak değiliz. Kasım ayında gelin hasadı ve turşuyu beraber yapalım; yarı yarıya paylaşırız
Aşağıya görseli ve yaptığım bir resmi ekliyorum.