View Single Post
Eski 07-10-2015, 19:41   #8
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
ertu8276.
Sözlerime bir Çin atasözünü hatırlatarak başlamak istiyorum; "bir adama balık verirsen sadece o gün karnı doyar, eğer balık tutmayı öğretirsen hayatı boyunca doyar"
Bonsai'yi herkes ilk anda "BODURLAŞTIRLMIŞ AĞAÇ" "TABAKTAKİ AĞAÇ" olarak algılar. Bu tarifler doğrudur ama elbette bu tarifleri biraz daha geliştirip, çoğaltabiliriz. Ama hepsinde ortak olan anlayış "AĞAÇ" tır. Fakat bence Bonsai'yi sadece ağaçla sınırlamak çok yanlış olur.
Hemen bir örnek vereyim. Diyelimki 1500$ gibi çok büyük bir para verdiniz ve herkesin hayran kaldığı bir Bonsai satın aldınız. Ama siz bakımı konusunda hiç bir fikre sahip değilsiniz. Ağaç zamanla sağlığını kaybetmeye ve hatta ölmeye başlayacaktır. Hadi ağacı yaşattınız ama bu defa budama ve telleme gibi çok önemli iki tekniği bilmiyorsunuz. Bu defa yine o güzelim Bonsai'niz sürgünlerin biçimsizce uzamasıyla şeklini kaybetmeye, adeta bir çalı görünümüne girmeye başlayacaktır.
Peki bu durumda Bonsai nerede? Size şöyle cevap vereyim; aslında Bonsai'yi sadece "AĞAÇ" la sınırlandırmak çok yanlıştır. Bunu "AĞAÇ VE İNSANIN KENDİSİ" olarak genişletmeliyiz. Biz Bonsai konusunda temel bilgilerimizle ancak Bonsai yapmaya başlayabiliriz. Sonrasında deneyimlerimizi arttırdıkça, geliştirdikçe Bonsai yapmaya devam eder ve hayal gücümüzün sınırlarını zorlamaya başlarız. Bir başka değişle; Bonsai Ağaçla insanın anlaşmasıdır. Aslında şekillendirdiğiniz sadece ağaç değildir, ağaçla birlikte farkında olmadan kendinizide şekillendirirsiniz.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön