Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nature57
Sevgili dostlar,
Sphagnumların Türkiye'de ki dağımı üzerine TÜBİTAK destekli bir proje yürütüyorum.
Evet gerçekten de özel habitat gereksinimleri olan bu taksonları bulmak kolay değildir. Özellikle yağışın buharlaşmadan fazla olduğu yerler aranmalıdır ki bu da direkt karadeniz bölgemizi işaret eder.
Asidik ortamları terçih etmelerinin en önemli nedini iyon değişim kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Bunun anlamı kireçli ortamlarda yaprak üzerleri kireç tabakası tarafından örtüleceğinden fotosentezin engellenmesine bağlı olarak bitki ölümleridir.
Bu hastalık meselesi doğrudur. Ben henüz böyle bir durumla karşılaşmadım. Çıplak elle çalışmama rağmen. Her sphagnum bu mantarı taşıyacak diye bişey yok.
Evet gerçekten de sphagnumlar ve habitatları koruma altındadır. Mümkünse kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü bu habitatların tahribi aynı zamanda içerisinde binlerce yıllık veriyi saklayan ekolojik kütüphanelerin de yok olması anlamını taşır.
Doğadan sphagnum toplay arkadaşlar ile irtibata geçmeyi çok isterim.
Bu arada hali hazırda 23 tür sphagnuma sahibiz ülke olarak.
Saygılarımla
|
Sphagnum Mossları ben hep yurt dışından getiriyorum.
Türkiye deki türleri merak ettim. Mümkünse fotoğraf paylaşabilirseniz sevinirim.
Sphagnum Moss ile ben de hep çıplak elle uğraşıyorum. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım