View Single Post
Eski 03-10-2015, 13:51   #2187
Han&Nur
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-09-2015
Merhaba;

Adım Mehmet, 37 yaşındayım SAKARYA ilinden aranıza teşrif ettim. Forumu yaklaşık olarak 1-2 aydır takip ediyorum. Yazmak bugüne kısmetmiş. Kurulmuş bahçeleri ve verilen emeği gördükçe sizlere gıpta etmemek imkansız. Umarım emeklerinizin karşılığını kat ve kat alırsınız.

Köyde oturmama rağmen işim gereği bağ bahçe işi ile fazla ilgilenemiyorum. Geçtiğimiz yıl sonbahar aylarında (toprak işi ile babam ilgilenir genelde mısır, buğday eker) hasat zamanı bababım uğraşlarını ve aldığı karşılığı görünce belli bir süredir aklımda olan eve yakın olan parsele (3-4 dönüm) ceviz ekmeye karar verdik. Herhangi bir toprak analizi yaptırmadan bir tanıdık vasıtası ile 70 adet chendler aşılı fidan ile 5 adet tozlayıcı fidan satın aldım. 2015 mart veya nisan ayında bahçeye dikim işini (8x5) (açık kök) gerçekleştirdik. Fidanlarımızda herhangi bir fire almadık, dikilen fidanların tamamı tuttu. Bunda ençok bababım emeği vardır. Sulama tesisatını henüz kuramadığım için taşıma su ile fidanları susuz bırakmadı. Sulama tesisatı için daha önce çilek işi ile uğraşan komşumda bulunan su tankını (4 ton) ve aparatlarını (damlama) aldım. Araziye yakın yerde açık kuyu bulunmadığı için evin önünde bulunan su kuyusundan (tanka mesafesi yaklaşık 70-80 mt) motor ile tankı doldurup oradan sulama yapmayı düşünüyorum. Geçtiğimiz ay babam bir komşumuzun ahırından 4 römork büyükbaş hayvan gübresi getirdi, fidanlar uykuya geçtiğinde fidan çevresine gübreyi sereceğiz. (uygulama doğrudur sanırım)

Aşağıdaki resimler mayıs ayında çekilmiştir, hemen hemen tüm fidanlarda ceviz vardı. fidan üzerindeki cevizler toplandı, 3-4 fidanda sırf meraktan 1'er tane ceviz bıraktık. Fidanların tepesinde olan 3-4 dal dışındaki sürgünler kopartılmıştır. (4. resimdeki şekilde bırakılmadı) sürgün mesafesini doğrumu yaptık emin değilim. Forumda bazı arkadaşlarımızın bu boydaki fidanların sürgünlerini daha atta tutmuş.

En kısa sürede toprak analizini yaptırarak gübreleme işini analiz sonuçlarına göre yapmayı düşünüyorum. Sulama için kullanacağımız suyun analizini yaptırmama gerek varmı?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

cevizli fidan (resim 20 Eylül 2015'te çekilmiştir)

Han&Nur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön