View Single Post
Eski 03-10-2015, 07:14   #25
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Bu yıl tohum paylaşımına katılmak istiyorum.

Bahçede yetişen sebzelerden özelliği olan iki tür söz konusu. Fideyi satın aldığım köylü ifadesi ile " öküz kabağı" diye adlandırılan ve Manisa yöresinden geldiği ifade edilen bir kabak var. Şekil olarak armutun çok irisi (5-6 kg. ağırlığa ulaşıyordur). Ancak son derece lezzetli bir cins. Geçen yıl da yetiştirdim ve dağıttığım yakınlarım hala neydi o kabak diyorlar, beklemedeler ama bu yıl aldığım fidelerde sayısı azmış sadece 3 adet büyümekte, bir tanesini de çevireyim dedim sapı çürümüş elimde kaldıydı onu odunluğa koydum kızarmaya devam ediyor. Fideyi satan köylü bu cinsi kaybetmiş bana mutlaka çekirdek ayır dedi.
Yerli domates var ama tohumluk az ayırabildim bu hafta sonu neyle karşılaşacağım gidince belli olacak. Az miktarda onlardan da yollayabilirim.
Son olarak işe gelir giderken önünden geçtiğim bir lokanta önünde biber satıyor. Etiketinde Urfanın isot biberi yazmakta. Dolmalık bu biber hafif acı koyu yeşil renkte ve lezzetli. Kabuklar yumuşak. Dün uğradım kasada kalanları aldım içlerinde kırmızılaşmışları tohumluk ayırdım ( lokantacı bunlar tohumluk olur dediydi,Urfadan otobüsle getirtiyorum demişti.).
Tohum ayırma ve kurutma konusunda bilgi sahibi değilim okuyarak öğrenmeye çalışıyorum, özet bilgi verebilirseniz sevinirim.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön