Konu: Samsıra
View Single Post
Eski 02-10-2015, 10:46   #2
pomodoro
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Birsen 33 Mesajı Göster
SAMSIRA

2 su bardağı küncü (susam)
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı toz şeker
1-2 yemek kaşığı su

1 su bardağı kadar kavrulmuş ve kabuğu çıkarılmış yer fıstığı(fıstıklar ortadan ikiye ayrılabilir)
1 çay bardağı kadar irice dövülmüş fındık

Pekmez , şeker ve su teflon tencereye koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın küncü ilave edilir, sık sık karıştırılır. Pekmezi azaldıktan sonra yanmaması için sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan karışıma fıstık ve fındık ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Tencerenin dibinde kaynayan pekmez kalmamalıdır ve hafifçe akide şekeri kokusu gelmelidir. Bir tadımlık parça ayrılıp soğutularak katılaşma durumuna bakılır. Katılaşmışsa veya su içerisine atıldığında dağılmayıp topak olarak kalıyorsa samsıra olmuş demektir.

Tencere ocaktan alınır veya altındaki ateş en kısık halinde bırakılır; çünkü soğuduğunda kaşıkla alınmaz hale gelir. Kaşık kaşık alıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Çok koyulaşmadan el değebilecek sıcaklığa gelince istenen şekil verilir, dağılmışlar varsa hafifçe sıkıştırılıp düzeltilir.
Ben bu kaşıkla yapılan yöntemi tercih ediyorum. Diğer yöntem olarak;

Samsıra az yağlanmış tepsiye dökülerek, çok katılaşmadan bıçakla kesilip dilimlenerek şekil verilebilir.

İyice soğuyup katılaşınca afiyetle yenir ve ikram edilir.

Samsıra Anamur yöresine ait, özellikle kış aylarında yapılan, sevilen bir tatlıdır
İlk defa bugün yedim bu tatlıdan. Tek kelimeyle bayıldım. Mutlaka deneyeceğim Ne sağlıklı bir atıştırmalık!!

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön