View Single Post
Eski 30-09-2015, 09:28   #12
ceydasüel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2014
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster
SAYIN, orkidesever, sevgili EPHESOS; sorularınıza geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulunu rica ediyorum. sorularınız ve gönderdiğiniz resimler üzerindeki fikir ve görüşlerim maallesef olumsuz.

Öncelikle , bir konuyu atlamıyalım ben ziraat mühendisi değilim. uzun yıllardır her tecrübemin bedelini cebimden ödeyerek, zararını çekerek öğrendiğim konularda aynı bedelleri sizlerde ödeyip hem zaman kaybetmeyin hem de demorolize olmayın diye sizleri yanıtlamaya ve faydalı olmaya çalışacağım.

Ben, sizlere kalkıp da benim tansiyonuma delix plus iyi geliyor, size de bunu tavsiye ediyorum dersem, haddimi aşmış olurum. Benim çalışma yerimde 20 yıldır birlikte çalıştığımız bir ziraat mühendisi (bitki koruma mezunu) ile sürekli fikir teatisinde bulunur, içinden çıkamassak üniversitelerden fikir alır, kısaca alaylı ile mekteplinin fikirlerinden sentez çıkartıp sorunlara çare buluruz.

İçinden çıkamazsak avrupada bunları bilenlere danışırız. Yani bana inanmaya kendini hazır etmiş bir potansiyele, kalkıp da ezbere şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın demeyiz. Ben daha önce de , SN ludisa nın sorularına bütün samimiyetimle sorunun büyük olduğunu hissedip yerinde göreyim diye cevap verdiğimde tümünle samimiydim yanlış anlaşıldım. Şimdi aynı öneriyi size de yapabilirim. ancak sorularınızı cevaplayalım talebiniz halinde bunu da yapabilirim.

1) Gönderdiğiniz resimlerdeki çiçeklerin durumu maallesef çok kötü hem karaleke, hem kök çürümesi müdahale edilemez şekilde çok ileri safhada. Bu durumda olanları maallesef yakarak (sobada veya kazanda) imha etmeliyiz. Sakın ola ki doğaya tabiata veya çöpe atmayınız.

2) Mümkünse, bu çiçeklerin bulunduğu mekanı bana fotoğraflıyarak bana cebime veya maillime yollarsanız daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.

3) Antroknoz (karaleke) hastalığına önerimiz öncelikle bulunmuş oldukları ortamı genel bir temizlik içerisine almak , daha sonra hasta yapraklarda ve köklerde ciddi bir mekanik (imha) temizlik yapmanız.

Resimlerdeki harçları çok yorgun ve kötü gördüm. Tavsiyem bunları da yakarak imha etmeniz ve yeni harç kullanmanız. karaleke için önerimiz tartışılmaz ANTRACOL'dür. yeni dikim öncesi kullanacağınız harcın içerisine ANTRACOL'ü üzerinde yazan dozdan daha az olmak kaydıyla (çok önemli; göz kararı kesinlikle uygulama yapmayınız) karıştırmanızdır.

Bu tatbikatı, koruma amaçlı hastalık tamamen giderilene kadar 15 günde bir olarak 3 kez tavsiye ederim. (çiçek varsa çiçeklere değdirmeden pulvarize yolu ile)

4) Kök çürümesi ile ilgili önerimde POMARSOL dür. Buradada düşük doz ile hazırlanmış karışıma kökün veya saksının boyu derinliğinde banyo en iyi çözüm yoludur.

5) Bütün bu sorunlarla karşılaşmamak için HAVALANDIRMA , gece gündüz arasındaki ısı farkını kontröl ve rutubeti iyi kontrol etmek bu işin vazgeçilmez olmazsa olmazıdır.

Sizi üzdüm kusura bakmayın. hasta çiçekleriniz üzerinde israrcı olmayın masrafınıza , heyacanınıza ve vakit kaybınıza yazık; netice almanız çok zor. Daha da üzülmeyin. başka sorunuz (saçmaymış bu da sorulmazki diye düşünmeyin) olursa her zaman arıyabilirsiniz de,yazabilirsiniz de.

Siz bu çiçeği çok seviyorsunuz. bu sevginizin devamı için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sorunlarınızı çözmede rötar olursa , anlıyamadığınız bir yer olursa gelebilirim de. (zonguldaktan aradığınızı biliyorum.)

Saygılarımla
Merhaba Ziya bey.Eklediğim fotograflardaki orkidelerimde karaleke hastalığı olup olmadığı hakkında bilgi almak istiyordum sizden.İyi günler diliyorum.

Eklenen Resimler
     
ceydasüel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön