View Single Post
Eski 28-09-2015, 15:34   #34
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Bu sene ceviz bahçesinde gübreleme programında Biovin ve EMEK Mikrobiyal Gübre (toplamda 2 uygulama, biovin'in yanı sıra 1 çuval üre ile kombine edildi) damlama sulama üzerinden kullandım. Her 15 günde bir 80 ton suya 100 lt karıştırılarak sulamalar gerçekleştirildi.

Hasat sonrası gözlemlerim şu şekilde oldu:
1. Normalde hasat zamanına geldiğimizde ağaç yaprakları epeyce antraknoza maruz kalmış olur, çoğunluğu sararmış olurdu. Bu sene ağaçların çoğunda net bir şekilde vejetatif canlılık devam ediyor. Yapraklar çok diri ve koyu yeşil. Antraknoz ve bakteriyel yanıklığa karşı belirgin bir direnç sergilenmiş. (sıfır değil, ancak kimyasal mücadele gerektirecek kadar da değil). Ağaçlarda yeni sürgün oranı gayet düzgün. 3 metreye kadar uzayan sürgünler var. Yeni sürgünlerin aşırı ve dengesiz uzamadan dolayı kırılma eğrilme gibi yan etkilere pek maruz kalmadığını gözlemledim. Bu gayet olumlu.
2. Meyve içi doluluk oranı güzel. Ceviz içleri henüz yaş, yağlılığa etkisi konusunda henüz bir yorum yapamıyorum.
3. En belirgin ve olumlu etki: Biovin topraktaki organik canlılığı arttırınca topraktaki böcek/solucan nüfusunda artış meydana geldi. (Böcekleri avlamak isteyen yaban domuzları da toprağı bedavaya çapaladılar)
4. Damlatıcılarda problem olan bir kaç ağaç fazla miktarda suya maruz kalınca kökler havasız kaldı ve 2-3 ağaç kaybettim. Ancak bu durumu Biovin ile direkt olarak ilişkilendirmek çok doğru değil. Bunun dışında pek olumsuz bir etki gözlemlemedim.
5. Önümüzdeki sene için meyve gözü oluşumunda belirgin bir iyileşme gözlemleyemedim. Önümüzdeki senenin hasadı bu senenin iki katı olursa bu gönderiyi güncellerim

Bir not da tedarik kolaylığı üzerine: Maalesef Biovin tedariği bizim bölgede zor. Çan'daki Pancar Kooperatifinden alabildik, ancak talebimizin ancak 2/3'ünü bulabildik, onları da sipariş üzerine Karacabey'den getirdiler. Eskişehir bölgesinde Pancar Kooperatifleri çok yaygın olmasına rağmen bulamadık. Biovin güzel bir ürüne benziyor, ve seneye yine kullanmayı düşünüyorum, ancak tedariğinin zor olması düşündürücü.

Tamamlayıcı bilgiler: Toprak killi / killi-tınlı, organik madde az, pH hafif alkali. P ve K yeterli seviyede. Belirgin bir mikro element eksikliği yok. Kireç ve tuzluluk sorunu yok.

Selamlar

Çamtepe


Düzenleyen Çamtepe : 30-09-2015 saat 15:07
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön