View Single Post
Eski 11-08-2007, 22:44   #9
noreks
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Üstad,

Sizi burada görmek ne nimet. Bahsettiğiniz örnekler devlet politikası **** tarım bakanlığı eli ile bilerek ve isteyerek geliştirilmiş geniş programlar.

Sanırım bahsedilen ölçekte geniş bir uygulamadan değil amatörce başlayan birkaç bambudan bahsediyoruz. Özellikle moso için filizlenmeden gelişmiş ağaca 10+ senede geldiğini düşünürsek ne kadar yayılımcı olursa olsun - Datça için konuşuyorum - yaban eşeklerinden , yaban domuzlarından , tarla farelerinden kurtulabileceklerini bile tahmin edemiyorum. Gelişmek için çok fazla şansa ihtiyaçları var.

Bir zamanlar bataklık kurutalım diye dikilen okaliptüslerin bile - bu gün köklerine evin içinde rastlıyoruz - yayılamadıklarını düşünürsek bambunun hele bizim yerel şartlarda o derece yayılmacı olabileceğini pek düşünemiyorum. Kaldı ki ekimini yapacağım zaman bariyer kullanacağım (eğer elimdekileri dikim zamanına kadar yaşatabilirsem ) düşünülürse 14 -15 sene sonra tohum verecek etrafa saçılacak , onlarda yayılacak senaryosu pek gerçekçi gelmiyor.

Bir de üzerine Sn. Todor'un sakladığı tohumlarını tarla farelerinin yediği gerçeği var. Çok da korkulacak durum varsa evin önünde bulunan adaya dikerim kısıtlı ortamda gözleme imkanı da olur.

Bu olayın ABD de yaşanan meşe tahripkarı böcek **** katil yosun ölçeğine geleceği biraz fazla karamsar bir düşünce gibi geliyor.

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön