View Single Post
Eski 28-09-2015, 07:45   #6
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Daha önce yaptığımız Manisa Bonsai Atölye Çalışmaları - agaclar.net atölye çalışmalarında da belirttiğim gibi Bonsai için ağaç seçiminde çok dikkat etmemiz gereken 4 tane altın kural var.
1.Kalınlık : Ağacın boyunu direkt etkiler. Hani klasik hesap var; çap X 6katı = boy diye...doğrudur. Kuralları çok iyi bilmek gerekir. Fakat karşımızdaki canlı bir varlık, her zaman istediğimizi alamayabiliriz. Bu yüzden kuralları iyi bilmekle beraber çok fazla katı da olmamalı. Ama yinede çok ince bir ağaçtan uzun boylu bir Bonsai yapılamayacağını bilmek gerekir. (Bazı istisnai durumlar hariç)
2. Koniklik : Elbette Bonsai'de en önemli konulardan biridir. Hatta bu koniklik uğruna kaç onlarca yıl harcanır. Koniklik; Nebariden başlayarak ağacın en zirvesine ve oradan da dallarda devam eder.
3. Hareketlilik : Bu konuda diğer konular kadar önemlidir. Ana gövdenin kıvrım kıvrım hareketli olması çok önemlidir. Ziraa dümdüz bir gövdeye monte edilmiş yine dümdüz dallarla yapılmış bir bonsai ne kadar güzel olabilir ki?
4. Nebari : Saçak köklerin toprak yüzeyinde belirgin ve dengeli bir şekilde dağılmasıdır. Bu ağacımızı çok yaşlı gösteren en önemli görsel unsurdur.

Bu 4 çok önemli özelliğe sahip bir ağaç bulursanız hangi bedel olursa olsun alın derim. Ama bu özelliklere sahip olmayan bir ağacada bu özellikler elbette kazandırılabilir. Ama çok uzun zaman ister.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön