View Single Post
Eski 22-09-2015, 00:16   #21
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Aynı anda yazmışız.

Çalıştığımız ağaçlarda bazen hiç dokunmayıp neresi ne kadar gelişirse kardır diyerek onu tamamen kendi haline bıraktığımız durumlar vardır.
Fakat bu adayda o kadar da elzem bir durum yok. Ağacın tek stresi ana gövdesinin budanmış olması, yalnız burada dikkat edilecek bir detay şu ki, geri budama yapılırken geride dalsız yapraksız bir kütük değil, ağacın fazla strese girmesini önleyecek kadar bir yaprak kümesi bırakılmış.
Bir diğer işaretse, bu dokunulmadan bırakılan dalların içinde de uzayan sürgünler mevcut, yani ağaç tüm üst yapıya küsüp de kök boğazından yeniden yapılanmaya çalışıyor diyemeyiz.
Bu durumda hazır üst bölgede gelişim sürüyorken o bölgenin gücünü etkileyecek diğer etkenleri bertaraf etmek akıllıca olur. Daha fazla enerji bu üst dallara akar.

Ağacın nebarisini kalınlaştırmak amacıyla kurbanlık dal olarak kalmalarını değerlendirebilirsiniz. Fakat bu adayda şu anda öncelik üst yapının gelişmesi, güçlenmesidir, bu gerçekleştikçe zaten alt gövde komple kalınlaşacak. Daha ileride artık özellikle nebariyi kalınlaştırmak gibi detay dokunuşlara geçildiğinde yine bu bölgeden gelen bir veya birkaç dal kurbanlık olarak bırakılabilir. Şu anda o bölgeden gelen iştahlı sürgünler serbest bırakılırsa ağacın üst dalları fazlaca güçsüz kalacaktır, yanlış bir zamanlama olur.

Ağacı sola yatırmak konusundaki tavsiyenize katılıyorum. Bu konuda kesin karar için nebariyi de bir görmek iyi olur elbette. Tabi bir de ağacın ikiz gövde mi yoksa kıvrımlı dik tarz mı olması tercih edilir, buna karar vermek gerek.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön