View Single Post
Eski 25-01-2006, 12:36   #6
Rojda
Ağaç Dostu
 
Rojda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-08-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 124
Merhaba size iletmek istediğim bir mail var. Bonzi için bakım önerileri.
Ayrıca Serkan Bey'i agaclar.net'e ve dolayısı ile de foruma davet ettim.

// * // * // * //

"serkan bayraktaroglu" <ser_kann@yahoo.com

Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun bonsainiz. Ulmus en kolay bakılan bonsailerden birisi. Ben de bu konuda pek uzman sayılmam aslında bir senedir falan ilgileniyorum. Hollandadan gelirken getirmiştim.Onunla birlikte aldığım sinekyiyenim öldü ama bonsai hala hayatta en azından sinek yiyenden daha kolay bakıldığını söyleyebilirim.

Öncelikle uzun süre mevcut saksisinde dvam edeceğinizi bildirmeliyim. İnsanın içinde sabırsızlıkla gelen artık bu bitki büyüdü daha büyük bi saksı gerekli düşüncesi dolaşsa da. Bonsai sanki köküyle birlikte düşecek gibi durduğu saksilerde kalmayı seviyor. Bu gövde gelişimi için de önemli. çok sıkı sıkıya gömülmüş olmak, çok sulamak pek mantıklı değil. Direk güneş kesinlikle kesinlikle görmemeli. Ben genellikle (kışın) gündüz kapalı balkonumuza koyar biraz ışık almasını sağlar akşam da işten dönüşte içeri alır dışarda üşümesini engellerdim.


dalları hızla büyüyor, ince ince dalalr örümcek ağı gibi etrafı sarabiliyor hiç ellemezsen ve farkedeceksin ki yeni çıkan yapraklar hep daha büyük oluyor. Bu sebeple sürekli bir budama işlemi gerçekleştirmelisin. ince dalları birbirine dolayıp, yönlendirebilirsin. onlar kalınlaşmadan işe yaramayacaktır.

Bir de bonsainin görünüşü var, ben ağaç kabuğundan yosun kopardım ve saksının bir kısmına koydum çok hoş gözüküyordu, ama toprağın suyunu geri buharlaştırmasına engel oldu bu. O yüzden kaldırdım. sanırım süsleme konusunda çok başarılı değilim ama ulmus üzerinde tek bir yeşil yaprak kalana kadar yaşamayı sürdürecektir. O sebeple çok hassas davranman gerekmez genelde. İstediğin gibi denemeler yapabilirsin. Biraz sulayıp güneş gösterince tekrar canlanacak yapraklar baş gösterecektir.

Kolay gelsin, iyi eğlenceler...

Serkan.

Rojda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön