View Single Post
Eski 11-08-2007, 07:58   #1
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Çok DİKKAT etmeliyiz: yayılıcı bambular çok ciddi bir sorun olabilir

Arkadaşlar, benim aklıma takılan çok önemli bir husus var.

Bildiğimiz üzere bambunun bazı türleri yayılmacı ve diğer bitkilere yaşam şansı vermeyen türler. Karadeniz veya Güney Ege gibi yeşil doğaya sahip bölgelerde bu bambunun yayılması doğaya ne gibi kayıplar getirecektir?

Evet, bambu bir çok alanda kullanım bulan, her derde bir deva bir organizma olabilir. Fakat yayılıcı bambular, bir kere yayılmaya başladığı zaman içlerinde başka hiç bir bitkinin yaşamasına izin vermiyor.

Ülkemizde tarım arazileri küçük parseller halindedir. Amerika'da **** Çin'de ki gibi binlerce dönüm arazi üzerinde tarım yapma şansımız yok. Hayatını tarımdan sürdüren kesimimiz, genel olarak 15-20 dönüm civarında tarım arazilerine sahip. Ben aurea gibi küçük cinslerin bile, dikildiği yerden 100 m uzakta kendiliğinden çıktığını gördüm. Moso gibi büyük cinsler için sanırım bu rakkamlar Km. olarak konuşulur.

Bir çiftçiye tarım ilacınının doğru kullanılmadığı takdirde hiç bir işe yaramadığını anlatamayan bizler, 15 dönüm içinde moso bambu yetiştirmeye başladığı zaman, çiftçinin etrafdaki doğayı korumasını nasıl bekliyeceğiz. Bir meşe palamutunun bambu ormanı içinde ağaç olma şansı sıfır. Sincaplarlar ise bambu dallarında atlayıp zıplasalar bile ne bambu tohumu yerler, ne de bambunun olmayan kovuğuna yuva yaparlar.

Çok iyi düşünüp, çok planlı hareket etmeliyiz. Bundan 50 sene sonra torunlarımızın bizi lanetle değil, rahmetle anması için bugünden doğru karar vermeliyiz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön