View Single Post
Eski 12-09-2015, 22:32   #372
kavil
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sağanak Mesajı Göster
Sayın kavil, anladığım kadarıyla henüz arazi fiyatları ve ev yapımlarıyla ilgili bir araştırmanız yok. Hayallerinizi gerçekleştirmenin zorluğu nerede ve nasıl bir hayat sürmek istediğinizle alakalı. Arazi fiyatlarının yüksek olduğu bir bölgede, 250m2 ev yapmak isterseniz elbette yıllarca çalışmak zorundasınız.

Şehri sevmediğinizi söylediğinize göre sizin için küçük bir bağ evinin yeterli olacağını düşünüyorum. En azından başlangıç için yeterli olacaktır.
Belediye sınırları dışında olan arazilerin dönüm fiyatı 1000-1500tl olabiliyor. İleride eş ve çocuk sahibi olma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak belediye sınırları dışında ancak ilçeye aşırı uzak olmayan (ortalama 45dk) bir köyde veya yakınında arazi bulabilirseniz, uzun yıllar sıkıntı çekmezsiniz.

***Askerlik***
Askerliğinizi subay olarak yaparsanız 1 yıl, kısa dönem olarak yaparsanız 6 ay sürecek. Subay olarak yaparsanız aylık 2000tl civarı bir maaşınız olacak. Bu para hayalleri gerçeğe dönüştürmeye başlamanızı sağlayacak. Kışlada kalmayacağınız için, terhis zamanı yaklaşınca işinizi garanti altına alabilirsiniz.

***Mimarlık***

Cahilliğimi bağışlayın ama birkaç soru sormam gerekiyor
1-İşinizi evde icra etmeniz mümkün mü ? İleride mümkün olacak mı ?
2-Mümkün değilse hangi şehirde yapmayı düşünüyorsunuz ?

İş sahibi olmak elbette kolay değil ama, sonuçta mimar olacaksınız. İstanbul'da çalışacağınızı varsayalım. Bunun yerine başka bir şehrin ilçesinde iş sahibi olabilirseniz, ilçeye aşırı uzak olmayan bir yerden arazi alıp(belediye sınırları dışında) en kötü ihtimalle muhtardan alacağınız bir belgeyle bağ evinizi yaparsınız. İşinizle eviniz arasındaki mesafe İstanbul trafiği kadar can sıkıcı olmayacaktır . Bu konular hakkında pek çok ihtimal olduğundan dolayı varsayımları bir kenara bırakıp sizi aşağıdaki konuya yönlendiriyorum.
Küçük bağ evi büyük hayaller

Arazi konusunda verebileceğim bir bağlantı yok. Forumdaki arazi konusu en son baktığımda güncel değildi.

Söylenecek çok şey var ama hava sıcak olduğu için daha fazla yazamayacağım . Siz hayallerinizde vazgeçmeyin, elbet bir çaresi bulunur.
Sayın Sağanak, detaylı ve bilgilendirici cevabınız için teşekkür ediyorum. müsadenizle devam edeyim.
Yarına sağ çıkıp çıkmayacağımız bile belli değil o sebeple şu gün şu saat kafamdaki şeylerde 5 sene sonra değişebilir ancak dün dediğim gibi tek solukta konuyu bitirdim. Linkten linke atlayarak biraz mevzuata vs de bakındım. Daha bitirmemiş olsam dahi mesleğim gereğide faydalı olabilecek şeyler öğrendim.

Geçtiminiz senelerde okuldan tanıştığım bir itü makine müh öğrencisi arkadaşımın tekirdağda tarlaları olduğu ekip biçtiklerini vs sohbet esnasında öğrendim ve kendisiyle iletişme geçip yaklaşık 1 ay kadar hasat zamanı kendisiyle tekirdağda kaldım. Traktörlerle tarlayı pulluklarla bellemekten, biçerdöverle hasat yapmaya, tarlada karpuz-peynir ekmek yemekten büyük-küçük baş bakmaya kadar görebildiğim çok güzel şeyler oldu.

Dünkü konu ardından mevzuatı incelediğimde belediye sınırları dışarısındaki tarlaların ekip biçilmesine devam açısından sadece %5 imar izni verilmesi ve minimum 5.5 dekarlık bir alan olması ve max 250m2 ye kadar imar izni verildiğini okudum. doğruluğunu resmi kurumlardan tasdik edememiş olsamda bu gibi bir uygulama var ise minimum 5,5 dönümlük tarla alınması gerekiyor.

Kendi açımdan bu işi başlarda tek ve kas gücüyle yapacağım düşünülürse 5 dönüm benim gözümde çok çok büyüdü açıkcası. Bahçeli müstakil bir evde oturuyoruz şu anda eskişehirde ve 200 m2 lik bir bahçe bile tatil zamanı olmasına rağmen gün sonu gelindiğinde insanı yoruyor. benim 1 dönüm ve üzeri bir tarla arazinin altından tek başıma kalkman bana pek makul gelmiyor gibi.


Mesleği icra etme anlamında dediğiniz pek ala yapılabilir ancak şu bir gerçekki ilçede muhtemelen 1 kazanılırken büyük şehirde 10 kazanılma potansiyeli var. Daha erken belki ancak mezun olup askerlik sonrası Özbekistan-Kazakistan türevi uzak asya ülkelerinde 8-15 yıl arası çalışıp ciddi bir maddi birikim yapıp TR ye o şekilde dönme düşüncem var. öte yandan bölümden hiç keyif almayan ben bu yaz 36 iş günü 1,5 aydan bir az fazla bi staj yaptım ve mesleğin piyasanın özellikle şantiye ortamının tadını aldım ve ciddi anlamda uğraşıldığı takdirde iyi bir kazanç sağlıyabiliyor. ancak tüm bu şeyler için aralıktız bir emek ve uğraş lazım.
Devlette memur olmak dışında özel sektör ne yazık ki kendi şirketiniz olmadığı takdirde iyi bir ücret alınsa dahi oldukça acımasız şartlarda çalıştırıyor. Büro olsun şantiye olsun bayram seyran demeden sabaha kadar beton dökümünü bekle, hafriyat aletleri gelsin gitsin onlara bak derken sabah 7 akşam 8-9 a kadar kaldığım oldu staj süresince. bu tempodan sonra gelip bahçeyle uğraşakcak insanı geçtim karısı çoluğu çocuğu olan insanın evladını öpecek karısına sarılacak dermanı kalmaz.
Öte yandan 5 sene çalışıp para biriktirip ardından tarlaya yerleşsem yaş 50 olduğunda tarladan sıkıldım çalışacağım dendiğinde geri dönmek o kadar kolay olmayabilir.


Ancak dendiği gibi her şey kafamızda bitiyor. Yapılcak olduktan sonra hiç bir şey engel değil yeterki karar verelim. Ancak takdir edersinizki bilgisayar oyunu değil ve kaydedip tekrar yükleme gibi bi seçenek yok önümüzde o sebeple opsiyonları sonuna kadar değerlendirip en uygununu seçmek gerekiyor gibi.

Uzun oldu birazcık ancak okuyan yorumlayan herkese teşekkür ediyorum. Saygılar.

kavil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön