View Single Post
Eski 08-09-2015, 13:31   #12
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu amaçla kullanılan borular standart PEX borulardır.

İki örnek; birincisi ve ikincisi. Borular kılıfsız olarak uygulanacak (kılıflar radyatörlere su götürmek amacıyla boru döşenirken kullanılıyor). Döşenirken hangi sıklıkta döşeneceğinin bir hesabı var. Kenarlarda daha sık, ortaya geldiğinde seyreliyor. Satıcı bayiler bu konuda hiç bir şey bilmez, eğitimini almış proje mühendisleri bilir, toprak için hiç biri bilmez ama mantık olarak evlerin yerden ısıtılmasından farklı değildir.

Yukarıdaki çizimde 4 metre kare bir alanın ısıtılmasından söz edilmiş. Vaktiyle 16 m2 net toprak alanının ısıtılmasında kullanılacak tank için 200lt'lik kazan hesaplamıştım.

Metal borular asidik toprakta kısa sürede korozyona uğrarlar. Bu gibi uygulamalarda metal boru doğru bir malzeme değil.

Boruların dizileceği derinlik 40 santimden az olmamalı. Borular döşenirken ısıyı aşağıya doğru kaçırmayıp, ısıyı muhafaza edecek bir düzenek de düşünülmeli. Ben böyle yapmıştım. Bitince de buradaki gibi olmuştu.

Tanktaki su gece güneş paneliyle ısınmasa ve gece de suyu döndürmeye devam etseniz bile (ki kontrol paneli ile hangi koşullarda döndürülecek hangi koşullarda durdurulacak otomatik kontrol edilebiliyor) suyun ısısı 15-18 derecenin altına düşmeyecektir, ki düşse bile toprak hızlı soğumayacağından kontrol paneli devridaimi önler.

Kontrol panelinin bir işlevi de güneş panelinde yakalanan ısı ile kazandaki suyun ısısının karşılaştırılması. Böylece panel soğuduğunda kazana ısı transfer etmez, paneldeki ısının yükselmesini bekler.

Kazandaki suyu elektrik ile ısıtmak da kötü değil. Su ısısına kazan termostatı ile hakim olmak çok kolay. Böylece devridaime giren suyun ısısının tekrar ayarlanmasına gerek kalmaz, ki çözümü kolay bir problem değil. Gereken ısı düşük ve devridaim ile sadece kaybedilen kadar ısı üretileceği için sarfiyat çok yüksek olmayacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön