View Single Post
Eski 07-09-2015, 23:29   #1
flying dragon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Toprağı izolasyonlu hobi serası kurulumu

Degerli arkadaslar,

kisin gelmesi bende depresif bir etki yaratmisti. Soguk sayilabilecek bir yerde (Belcika'da) yasadigim icin, yine ekip bicmek icin yazi beklemem gerekecek diye kara kara dusunurken eskiden beri hayalini kurdugum, kislik tropikal sera projeme baslamaya karar verdim. Zaten hali hazirda bir tunel seram vardi ama bu tunel sera, ekip bicme donemini baslangicta bir ay, sonda bir ay uzatmaktan, yani iki ay avantaj saglamaktan baska bir ise yaramiyordu. Dort mevsim boyunca domates yetistirmek icin kollari sivadim. Ise ilk olarak Greenhouse marka polikarbonat bir sera almakla basladim.

Polikarbonat ve cam arasinda baya gidip geldim ve sonunda polikarbonat serada karar kildim. Cam seranin tek avantaji, icerinin disardan da gorulebilmesi ve isigi daha yuksek oranda iceriye iletmesi. Polikarbonat seralar ise, kucuk bi farkla daha az isigi iceri gecirse de cam seralarda olmayan bazi avantajlari mevcut.

1 Kirilmaya daha dayanikli ve daha esnek
2 Daha ucuz, hem de baya ucuz
3 Isigi dagittigi icin (difussion) bitkinin isiktan daha cok faydalanmasini sagliyor
4 Isi yalitimi cama gore daha yuksek (tabi sera camina kiyasla)

Aldigim sera aluminyum frame ve 6mm lik polikarbonat plakalardan olusuyor. Seranin kurulumunu bir arkadasimla beraber uc gunde tamamladik. Yorucu ve bulmacayi andiran, yuzlerce parcadan olusan bir sistemdi. Kurulum asamasinda cektigim fotograflari bu haftasonu ekleyecegim. Seram 12,25 metrekare ve tavaninda dort adet pencere var. Kurulmus hali boyle birsey;

Name:  524__267_cm-scale_w-800_h-710_q-80.jpg
Views: 1410
Size:  33.3 KB

Persembe gunu seranin tabanini yapmaya baslayacagim. Seranin tabani icin isvec etegi denen bir sistemle tabandaki topragi 1,2 metre derinlige kadar izole etmeyi dusunuyorum. Nasil yapacagima daha karar veremedim, umarim evimin insaatindan artan izolasyon parcalari yeter.

Name:  o0BZoJX.png
Views: 1215
Size:  26.5 KB

Isvec etegi seranin altina 45 derece aciyla 1,2 metre derinlige inen kopuk izolasyonlar monte edilerek yapiliyor. Yine sirt ve bel agrisi dolu bir haftasonu beni bekliyor ama yilbasinda taze domates yemek icin buna deger.

Ayrica tabani izole ettikten sonra ekim yataklarini hazirlarken tabana dosemek icin bu 110 watt lik isitici tellerden siparis ettim;

Verwarmingsdraad exotische planten beschermen tegen bevriezen

Son olarak da gecen sene aldigim ama plastik tunel seramin izolasyonu yetersiz oldugu icin sadece elektrik sarfiyatina yarayan bu isiticiyi kullanacagim;

Serre/Kasverwarming Palma - tot 12m² kopen - de serre of kas verwarmen

Elektrikli isiticilar havadaki nemi alip mantar ve kuf gibi hastaliklari onleyip daha saglikli bir hava sirkulasyonu olusturuyorlar. Malum, kis gunu cami pencereyi acamayacagimiz icin, elektrikli isitici en guzel secenek gibi geliyor.

Bu islemi tamamladiktan sonra, su terazisine uygun bir sira tugla orup uzerine seranin ayaklarini percinleyecegim. Isitma islemi bittikten sonra, elimde bulunan led bitki lambalarini da tavana monte edecegim. Isik sistemini iki farkli sensore baglamam gerekiyor, 1 zamanlayici 2 isik sensoru. zamanlayici isiklara gunun 12 saati elektrik verirken, isik sensoru de sadece gunes batinca isiklarin yanmasini saglayacak. Bunun icin meslegimin avantajini kullanip Arduino gibi programlanabilir bir chip kullanabilirim. Onumuzdeki aylarda sicak gunler olabilecegi icin, ve gelecek yaza da hazirlik babinda, isiya gore camlari acan basit hidrolik sistemleri de simdiden kurucam. Tunel seramda bu islemi kendim yapiyordum, bazen hava isininca da komsulari aramak zorunda kaliyordum. Bu dertten kurtulmus olucam.

Pazar gunu seranin kurulum asamasinda cektigim fotograflari ve bahsettigim diger islemleri de yapabildigim kadar fotograflayip buraya ekleyecegim. Eski serami ne mi yapacagim, sanirim iskeletin uzerine tel cekip orada yine bildircin uretimine baslayacagim. Vakit darligindan eski seramda yaptigim sulun ve ordek besleme isini birakmistim ama her ne kadar yesili sevsem de kussuz hayat cekilmiyor

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön