View Single Post
Eski 04-09-2015, 16:46   #1762
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Toplamda 1000 metrekare (25 x 40 metre) olan iç bahçemizin sınırlarına öncelikle istinat duvarları yaptırmıştık. Malzememiz bölgemizdeki taş ocaklarından çıkan, işlenmesi kolay, hafif, su emebilen, Mancısın veya Muncusun taşı olarak bilinen bir tür doğal taş. (Zannedersem volkanik bir kayaç türü)

İstinat duvarlarının yüksekliği arazinin durumuna göre 120 cm ile 240 cm arasında değişiyor. Batı tarafındaki duvardan 20 metre, güney tarafındaki duvardan 13 metre olmak üzere tekrardan istinat duvarı çektirip, yaşam alanı olarak ayırdık. Bu bölgenin seviyesini kepçe marifetiyle 120 cm daha düşürüp, çıkan toprağı bahçe kısmına transfer edip tesviyesini de gözeterek yaydırdık. Kepçenin gezinmesiyle sıkışan toprağı, yine kepçe marifetiyle 70 cm derinliğinde krizma yaptırıp gevşettik. Böylece bahçe kısmını etrafındaki araziden biraz daha yüksekte konumlandırmış olduk. Bundaki amacımız daha iyi güneşlenme ve havalanma, dolayısıyla soğuk havanın birikip don zararına yol açmaması, nemli havanın dağıtılıp mantar kaynaklı hastalıkların bir nebze önlenebilmesi...

Daha sonra meyve fidanı dikim çukurlarını hazırlamaya koyulduk. Yaşam alanını ayıran batıdan doğuya uzanan istinat duvarını referans alıp, ip çekerek 3 metre arayla düzgün sıralar oluşturduk. Dikim tahtası kullanarak sıralar üzerinde yine 3 metre arayla fidan yerlerini işaretledik. Dikim çukurları yaklaşık 80 x 80 x 80 cm ebatlarında, kazma-kürek yardımıyla insan gücüyle peyderpey (Ekim 2009 - Mart 2010) hazırlandı. Çukurların önceden hazırlanması; drenaj sorununu gözlemleme, toprağın güneşlenip havalanarak yapısının iyileşmesi açısından çok faydalı.. Çukurların dip kısmına 30 cm yüksekliğinde pomza taşı, onun üzerine 15 cm yüksekliğinde bims doldurup, fidanları yerleştirdik. Yaptığımız karışımla fidan köklerini kapatacak şekilde en üstteki 35 cm'lik boşluğu da ayaklarımızla çiğneyip, bastırarak doldurduk ve hemen can suyunu göllendirecek şekilde verdik. Fidanların 30 cm uzağına, hakim rüzgarların estiği yöne 5 cm kalınlığındaki keresteden fidan boyunu aşmayacak şekilde herekler dikip, suyu emmeyen kalın kumaş şeritlerle, fidanları 2-3 yerinden 8 şeklinde hereklere bağladık. Ayrıca aşı yerinin hakim rüzgarların estiği yöne bakmasına, toprak seviyesinden 3-5 cm daha yukarda kalmasına, aşı yeri tam kapanmamışsa, budaklı kısmın kuzey-doğu tarafına bakmasına dikkat ettik.

Karışım harcımız

MALZEME MİKTAR

Bahçe toprağı 17 birim
Leonardit 3 birim
Cocopeat 3 birim
Keçi gübresi 3 birim
Klinoptilolit 2 birim
Perlit 2 birim
Bims 2 birim
Vermiculit 1 birim
Pomza taşı 1 birim

Dikmeyi düşündüğümüz çeşitlerden fedakarlık yapmama adına fidan dikim aralıklarımız çok sık oldu. Olabildiğince bodur anaçlar kullanıp, değişik budama yöntemleri uygulayarak, ilerde yaşanacak olumsuzlukları telafi etmeyi düşünmüştüm.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön