View Single Post
Eski 27-08-2015, 20:55   #30
erkanbey
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Sayın sebazios başlamanız bile yeterli aslında hepsi birbirine bağlı sorular.Bu konunun bu kadar derine gitmesinin sebebi benim izlediğim videodaki formüllerin yanlış olup doğru gibi anlatılmasından vede yumurta kabuğunun suda erimediği suda erimeyen maddeninde bitki tarafından alınamayacağının vurgulanmasıydı.

Doğrudur suda erimeyen organik maddeler 3-5 gün içinde faydalı olamayacaklardır belki zaten bende böyle birşey olacağını dile getirmedim.Ben ısrarla yumurta kabuğunun benim elimdeki haliyle (yani pişmiş sirkeli sudan geçmiş)toprağa koyulduğunda bakteriler tarafından parçalanıp bitkiye kalsiyum vereceğini savunurken sizlerin suda erimeyen maddeden bitki besin alamaz açıklamalrı kafamı karmakarışık içinden çıkılmaz hale getirdi.

Sonuç olarak şöyle diyebiliriz ve bende bunu kabulleniyorum zaten.Yumurta ve diğer organik maddeler,suda çözünebilenler hemen yarayışlı olur çözünemeyenler cinsine göre farklılık gösterek değişik sürelerde toprakta yarayışlı hale gelir.Sonuçta her organik madde çözünme süreleri farklılık göstererek toprakta erir ve bitki bunu alır.Yumurta kabuğundan başlattık devam edelim kabuğun hemen toprakta eriyemeyeceğinden sirke içinde eritilerek(kısa sürede etkisini görmek için sıvıda eritilmesi gerekli)bitkiye uygulandığında kalsiyum ihtiyacı giderilebilir.

Kafamda toparladığım bilgiler bu halde şekillendi.Konuyla tam ilişkili değil belki ama örneklemek gerekirse toprakta hemen etkisini göstermesini istiyorsak sıvı hümik asit,ama acelemiz yoksa ve bunu toprağa yıllarca yararlı olsun istiyorsak leonardit kullanıyoruz.Yumurta kabuğu ve sirkede çözünmüş yumurta kabuğu gibi bilmem doğru bir benzetme oldumu?

Ben bu olayda bu kadar takılmazdım aslında bana yumurta kabuğu kalsiyum sağlar ama toprakta uzun sürede erir,kısa sürede faydalanmak istersen sirkeyle eritip kullanabilirsin şeklinde söylenseydi.Gerçi sayın MeyveliTepe 4-5 ay diye bir çıtlatmıştı ama sonra olayın boyutu değişti sizde bu konuda uzunca suda erimeyen maddeyi bitki alamaz diye anlatınca kafa tam bulandı.

Hakbuki şöylede denebilirdi domateste kullanacaksan şimdiden toprağa karıştır ki bahara anca çözünür yarayışlı hale gelir.Sonuçta 1,5 kg yumurta kabuğum var atimi diye defalarca ondan sordum.

Her şeye rağmen sorunu kafada çözebilmiş olmam beni rahatlattı bu sizlerin sayesinde oldu.Emek harcayıp buraya yazan herkese çok teşekkür ederim bilgi paylaşıldıkça güzel.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön