View Single Post
Eski 16-08-2015, 23:52   #42
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Oyle olmasa bile, cesidin genetik cesitliligini yansitmak adina, atmamak daha iyi. Genel bir kabul olarak, seleksiyon yaparkan bile birbirinden farkli ozellikler gosteren tohumlara ait ana stogu korumak cok onemli.

Bir de biryerde tohum adiyla ilgili olarak kafa karisikligina isaret edebilecek bir not gordum. Cekirdegi Oyali ismini ceside, tohum ozelligine vurgu yapmak ve hakettigi ilgiyi gormesini saglamak icin proje dahilinde ve Anadolu terimlerine/anlayisina sadik kalarak ben verdim. Normalde cesidin orjinal adina sadik kalinmasi gerek ama yoresel ismi (Yazili, Duali), tohumu on plana cikarmiyor. 'Yazili' isminin bende biraktigi ilk intiba, "kabugunda Allah yazan karpuz" haberlerinin konusu oluyor.

Uzun lafin kisasi, yoresel sinonimleri (Yazili, Duali) ile birlikte kullanilmak uzere, proje kapsaminda ve yakinda acacagim veritabaninda Cekirdegi Oyali ismini kullanmaya devam edecegim. Koylu icin siradan bir tohum bu ama yore ve koy disinda yasayanlar icin idraki zor bir tohum (ben neye benzedigini onceden bilmeme ragmen, tohumunu edinmek icin Ege'ye gidisimde gozlerimle gordugumde idrak etmekte zorlanmistim).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Çekirdekleri atmakla yanlış yapmışım, şimdi fark ettim: Bu çekirdekler kurudukça oyalanıyor. Tek çentikli olanlar vardı, hepsi değişmiş şimdi.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön