View Single Post
Eski 15-08-2015, 21:43   #12
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Öncelikle Havai köklendirmenin mantığını anlayalım;
Ağaçlarda iki yönde su hareketi vardır. 1.Kökten yapraklara (Ağacın iç halkalarından) 2.Yapraklardan köklere (kabuk altından)
Bizim yaptığımız köklendirme çalışmasında 2.maddedeki Yapraklardan köklere doğru olan su hareketiyle ilgilidir. Kabuğun soyulması; kabuk altından yapraklardan gelen ve kölere doğru giden su hareketini kesmiş oluyoruz. Aslında ağaç yinede yapraktan gelen ve köklere doğru indirdiği suyu yine yapmak ister ama olmaz. Kabuğu soyduğumuz yere toprak koymamızın nedenide işte budur. Ağaç Suyu illaki toprağa vermek ister ve bizin koyduğumuz topraktan medet umar. Bu aşamadan sonra o bölgede köklenme yaparki yapraktan gelen suyu tahliye edebilsin.
Şimdi sizin zamanlamayla ilgili sorunuza gelelim. Su hareketi ağaçlarda özellikle İlkbaharda maksimum seviyededir. Yani yapraktan gelen su miktarı ağacın en aktif olduğu zaman olan ilk baharda en üst seviyededir. Dolayısıyla köklenme şansınında en fazla olduğu andır. Yaz'dan Sonbahar'a gelindiğinde ise bu su hareketi yine başlar ama İlkbahar'daki kadar etkili olmaz. Bu yüzden Sonbahar'da köklendirme denemesi olmaz değil ama pek önermem.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön