Konu: Lisianthus
View Single Post
Eski 31-07-2015, 09:22   #1381
yazsonu
Ağaçsever
 
yazsonu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
sn yaz sonu,
Sorun dikildikleri zaman kök oluşturulamamış, kök yapmamış!! ve derine gitmeyen kök sistemi bitkiyi geliştirmemiş ve sonuç hüsran.

lisianthus fidesi dikildiği zaman, öncelikle kök oluşturması için gerekli koşullar sağlanır. Bunların en başında sulama gelir. Fideler dikilince toprağın derinlerine işleyecek kadar bol su verilir., kökler toprağa yapışır. Bol suyun fazlası drinde drenaj olmalıdır. Böylece toprağın en az 8-10 cm kalınlıkta kısmı nemli kalır. kök de bu alanda yayılır. Burada arkadaşların yaptığı hata şu: Bitkiyi-fideyi diktikten sonra üstten çim sular gibi yüzeysel bir su püskürtetek sulama yaptık sanıyorlar!! oysa verilen su derine işlemeyince kökün bulunduğu alt kısım kuru kalıyor, veya yeterince ıslanmıyor. Çabuk kuruyor. yeni dikilmiş fidenin kökleri bağırıyor, imdaaat kökümde su yok!. diye. sonuçta da kökler gelişmiyor ve bitkiler kuruyor.

Bazen bunun tersi de oluyor; Su istiyor diye hergün,hergün, hergün sulama yapıp kökler havasızlıktan boğuluyor. Çamur içinde gelişemiyor

Tabi sizin durumunuzu bilmiyorum, Aklıma başka şey gelmiyor. Neyse, kolay gelsin.
Sayın Kgursan

Lisianthus bakım ve yetiştirme koşulları açısından bilgiye açım. Aradığım yerlerde umduğumu bulamadım. Verdiğiniz bilgilere göre koşullarımı gözden geçirip daha doğru olan yolu bulmak istiyorum.
Sulama konusunda hata yaptığımı anlar gibiyim. Sulama sırasında taban suyunun oluşmasına hep dikkat ederim. Basit de olsa bir nem ölçerim var, yine de sık sulama hatası yapıyorum.. Önerdiğiniz gibi fazla sulamadan çürütme olasılığım en yüksek ihtimal. Bahçemdeki bir çok değerli bitkilere de elimde olmadan, bitki su isteği duymadan sulama yapıyorum. Bunun için bir psikoloğa mı gitsem, şaşırdım!!!
Geçen sene bahçenin bir köşesinde hepsi de çiçek açmışlardı. Yeni senede daha göz önü bir yere alayım diye, Nisan ayı başında, toprağa keçi gübresi döküp çapa makinası ile karıştırdım. Toprak harika oldu. İleride boğaz doldurması yaparım diye karık açıp içine diktim. Yaprakları çukurda kaldı boğaz doldurması yapmasam da sulama sırasında ıslandılar.
Bir ay önce çimlenmiş olan mini fidelerimi optimal koşullarda yetiştirmek istiyorum.
Verdiğiniz bilgilere teşekkür eder, yeni bilgilere aç olduğumu belirmek isterim.
Saygılarımla…

yazsonu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön