View Single Post
Eski 31-07-2015, 01:24   #10
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Pis kokulu yeşil böcekler (her zaman yeşil olmayabilir) yüksek popülasyona sahip olduğunda sebzelerde önemli zarara sebep olabiliyorlar.

Zehirli içeriklerle ilaçlanan bahçelerde popülasyonların yüksek olması çok daha sık rastlanan bir durum. Çünkü bu böcekler meyvelerden emgi yaptıkları için yaprak ve meyvelerin dış yüzeyinden beslenmiyor, bu sebeple de beslenme yoluyla zehir uygulamalarından çok az ya da hiç etkilenmiyor. Sadece temas etki gösteren çok zehirli içeriklerden etkileniyor fakat zırhlı ve mumsu bir maddeyle kaplı kabukları sebebiyle temas etki ile kontrol altına alınmaları da çok güç.

Buna karşın zehirli ilaçlamalar bu böceğin doğal düşmanlarını tamamen bitiriyor, bu sebeple de tüm yumurtalardan larvalar çıkıp nimf ve ergin durumuna rahat rahat geliyor.

Parazitleyiciler
Bu zararlıda en yüksek kontrolü başta doğada yaşayan bazı yabani arı (wasp) türleri olmak üzere parazitleyici türler sağlıyor. Doğal düşman türleri bu böceğin çoğunlukla yaprak altlarına gruplar halinde bıraktığı genellikle yeşil renkteki varil biçimli yumurtalarının içine kendi yumurtalarını zerk ediyorlar ve bu yumurtalardan zararlı değil, doğal düşman çıkıyor.

Yabani otlar
Sebze yetiştirilen ortamların yabani otlardan temizlenmiş olması bu zararlının popülasyonunu azaltmada oldukça önemli bir faktör. Böylelikle bu böceklerin üreme ortamları hayli azaltılmış oluyor.

Kaolin kaplaması
Sebzeleri bu zararlıdan korumanın bir diğer yöntemi ise kaolin kili uygulaması. Popülasyonun yüksek olduğu dönemlerde herhangi bir yapıştırıcı katılmamış kaolin kili kaplaması meyveleri zararlı için cazip olmaktan çıkarıyor.

Potasyum sabunu spray
Potasyum kullanılarak yapılmış sıvı sabun + su karışımı ile yapılan püskürtme nimf durumundaki zararlıları öldürür, yetişkin erginlere bir etkisi olmaz.

Kışlayan popülasyonun azaltılması
Popülasyonu azaltmak için dikkat edilmesi gereken başka bir şey de kışın alınacak önlemler. Bu zararlı ilkbaharda yumurtlamak üzere kışı ergin olarak geçiriyor. Kış için hava şartlarından korunabileceği yerler arıyor. Bunlar muhtelif şeyler olabilir. Söz gelimi, bahçedeki kutular, çuval araları, bahçe müştemilatındaki pencere pervazlarının aralıkları vb. bulabildiği her yerde gizleniyor. Bu gibi yerlerin yok edilmesi, ya da kontrol edilmesi baharda üreyecek yüzlerce, binlerce zararlının azaltılması anlamına gelir.

Toplayıcılar
Kuşlar erginlerin ve nimf'lerin bahçeden toplanmasında çok işe yarıyorlar. Karatavuk, ötücü ardıç kuşu, baştankara gibi türlerin var olduğu ortamlarda özellikle sabahın erken saatlerinde bu zararlıya nefes aldırmıyor, tek tek topluyorlar. Bu sık sık şahit olduğum bir durum. Ancak ilaçlanan bahçelere kuşlar da gelmez.

Tuzak bitkiler
Domates ekilen yerlerin yakınına tuzak bitki ekilmesinin çok işe yaradığı bildiriliyor. Özellikle sarı çiçek açan ayçiçeği, hardal vb. bitkilerin çok işe yaradığı bildiriliyor. Sarı renk bu zararlıyı üzerine topluyor.

Böcek tuzakları

Kolayca yapılabilir başka bir şey de tuzaklar hazırlamak. Bu zararlı geceleri ışığa geliyor. Bahçenin bir kaç yerine konacak ışıklı tuzaklar ile geceleri civardaki pis kokulu yeşil böcekleri toplamak mümkün.

Zehirler uzun vade işe yaramaz
Sn.Sinbas'ın alıntıladığı kaynakta adı geçen zehirlerin hiç birinin kullanılmasını tavsiye etmem. Zararlıdan kurtulamadığınız gibi, zehirlere daha hassas olan faydalıları tamamen yok edip bu zararlılının daha artmasına sebep olursunuz. Fazladan yediğiniz sebzeleri zehirlemiş olursunuz. Yazın hasat zamanı domates, salatalık, biber, fasulye her gün, en geç iki günde bir toplanır. Adı geçen zehirlerin hasat süreleri en az üç gün, o da zehirin tamamen yok olma süresi değil, yendiğinde akut zehirlenme belirtilerinin görülmemesi için. Başka bir anlatımla belirtilen süre beklenerek hasat yapıldığında ilk 12-24 saat içinde zehirlenmezsiniz fakat bünyenize giren aktif madde daha uzun vadede kronik hastalıklara sebep olabilir.

Pis kokulu yeşil böcek ile ilgili bir kaç kaynak:

Stink Bugs: How to Identify and Control them on Tomatoes

Pis kokulu yeşil böcek tuzaklarının hazırlanması

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön