View Single Post
Eski 30-07-2015, 08:35   #5
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Name:  süne.jpg
Views: 4738
Size:  23.4 KB
Bu böcekler ''altın'' ve ''yakut'' değerinde Konya'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarda, alanında uzman 20 kişi, gözle dahi zor görülebilen faydalı böcekleri, dişi ve erkeklerini tek tek seçtikten sonra içinde süne yumurtaları olan küçük kapsüllere koyarak, yumurtalardan hububat zararlısı süne yerine faydalı böcek çıkmasını sağlıyor.

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, yaptığı açıklamada, Konya'da yaklaşık 12 milyon dekarlık sahada hububat ekimi yapıldığını, bu sahalarda ürüne zarar veren en önemli zararlı böceğin ''süne'' olduğunu söyledi.

Bu nedenle süneye karşı İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yıldız, ''Müdürlük bünyesinde kurulan laboratuvarda son 5 yıl içinde biyolojik mücadele için faydalı böcek (parazitoit) üretim çalışmaları devam ediyor'' dedi.
''Süne yumurtasının içine kendi yumurtasını bırakıyor''

Çalışmalar kapsamında nisan ayında, oluşturdukları ekibin dağlardan süne erginlerini tek tek toplayarak, laboratuvara getirdiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu yıl 20 kişilik bir ekip, yumurtalarından faydalı böcek üretilmek üzere dağlarda 1 ay boyunca süne topladı.

Toplanan yaklaşık 60 bin civarında süne erginini, laboratuvarımızda uygun sıcaklık, nem ve ışıklanma ortamlarında barındırıp besleyerek, yumurtalarını elde ediyoruz. Bu yumurtaları daha sonra derin dondurucuda bekleterek embriyolarını öldürüyoruz. Ardından bu yumurtaları dişi ve erkekten oluşan 2 faydalı böcekle tüp içine bırakıyoruz. Küçük olduğu için gözle dahi zor görülebilen faydalı böcekleri, dişi ve erkeklerini tek tek seçtikten sonra bu kapsüllerin içine bırakıyoruz. Bu işlem oldukça dikkat gerektiriyor. Faydalı böcekler de kendi yumurtalarını sünenin yumurtasının içine bırakıyor. Böylece süneye ait yumurtanın içinden faydalı böcek çıkıyor. Bu işleri tekrarlamak suretiyle yumurta sayısını artırıyoruz.''

Yıldız, bu şekilde laboratuvarda günde 50-60 bin yumurta, dolayısıyla faydalı böcek elde edebildiklerini vurgulayarak, her yıl yaklaşık 2 ile 2,5 milyon arasında parazitoit ürettiklerini belirtti.

Son aşamada böcekleri salım kapları adını verdikleri kaplara yerleştirerek, buğday tarlalarına bıraktıklarını ifade eden Yıldız, faydalı böceklerin ovada sünelerin bıraktığı yumurtaların içine kendi yumurtalarını bırakarak onları yok ettiğini dile getirdi.

Laboratuvarda 20 kişi çalışıyor

Laboratuvarda, aralarında ziraat mühendislerinin de bulunduğu 20 kişinin çalıştığını kaydeden Yıldız, şunları ifade etti:

''Ürettiğimiz böcekler, çok küçük canlılar olduğu için gözle görülmeleri, erkek ve dişilerinin ayırt edilmesi son derece zor işlemler. Bu nedenle laboratuvarda, yoğun emek gerektiren zor ve zahmetli bir çalışma sürdürülüyor. Faydalı böcek üretmek için dağdan toplayarak laboratuvara getirdiğimiz süneler, bu laboratuvarda bizim için altın değerinde. Çünkü bu süneler dağlardan gerçekten çok zor şartlar altında toplanıyor. Laboratuvarımızda, her bir süneye altın gözüyle bakıp telef olmaması için büyük özen gösteriyoruz. Tarlada bizim ve çiftçilerin düşmanı olan süneler bu laboratuvarda bizim için çok kıymetli. Faydalı böcekler de bizim için yakut değerinde. Çünkü küçük oldukları için her biri için oldukça büyük bir emek ve zahmet harcıyoruz. Bu kadar emek verdiğimiz canlıların telef olmaması için de yoğun çaba gösteriyoruz.''

KAYNAK

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön