Yerel/yerli tohum kavramlarinin yanlis yorumlanmasindan kaynaklanan bir sorunla karsi karsiya olabiliriz. Soyle bir evrim gecirmis olabilir:
- Internetten alinan (ya da Istanbul'da bir arkadastan gonderilen) ve Koyulhisar'da yetistirilen Black Krim
- Yetistirici tarafindan bir tohum takasinda cesidin asil adi asimile edilmesiyle "Koyulhisar'da yetistirdigim siyah domates" olarak tohumun paylasilmasi
- Tohum paylasiminda tohumu edinen 3. kisi tarafindan "Koyulhisar'dan gelen siyah domates" olarak baska insanlara dagitilmasi
- Baska insanlar tarafindan "Koyulhisar domatesi" olarak benimsenip oyle dagitilmasi
Kulaktan kulaga anlatilan bir hikayenin cok baska yerlere varmasi gibi
Siyah domateslerin cikis noktasi Rusya cografyasi. Kulturel gecislerden dolayi, Karadeniz ve ona yakin komsulugu olan yorelerde bu tip bir cesitle karsilasma olasiligi yok degil ama oyle bile olsa yemeklerde veya soslarda tercih edilme olasiligi nedir bilemem. Yemegi boyar cunku, sosu alisildik kirmizi olmaz; o yuzden tercih edilmeyebilir. Bence varsa bile taze yemeklik olarak tuketiliyordur. Yine de bugune kadar gordugum tohum cesitliligini dusununce, artik hicbirseye sasirmamak adet oldu
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe
Aslına bakılırsa Anadol'nun tek siyah çeşidi olduğunu düşündüğümüz bu çeşit için kuşku duymak gayet normal. Koyulhisar'la benzer özelliklerde olan, muhtemelen orasıyla etkileşen pek çok yer olmasına karşın yalnızca orada görünüyor olması ilginç; veya gerçekten görünüyor mu? Başka yerlerde de benzer özellik gösteren çeşitlere rastlamamız normal olurdu. Koyulhisarlı üyelerimiz varsa sonuca daha hızlı gidilebilir. Ben yine de notlarımı alırım
|