View Single Post
Eski 11-07-2015, 00:25   #15
estikey
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Samsunlu55 arkadaşın dediği gibi İskenderun armut için yeterli soğuklanmayı sağlamıyacaktır. Böyle olunca da yeterli ve düzenli çıçek alınamayacak ve verimde büyük düşüşler olacaktır. Armutlar genellikle kışın 7,2 derecenin altında 1000-1500 saat soğuklanmaya ihtiyaç duyarlar.
Bence bölgeniz iklim koşullarında en verimli ve getirisi ne yüksek ne ise onu yetiştirmeye bakın. Ayrıca toprağınızın durumu da çok önemlidir. Profesyonel anlamda bölgenizde meyvecilikle uğraşan çiftliklerden bilgi alabilirsiniz. Orda narenciye iyi oluyor diye biliyorum ama yinede iyi araştırmak lazım.
Meyvecilik ilk kurulum maliyeti yüksek ve verime dönüşmesi geç olan bir alandır. O yüzden ne kadar ölçekte yapacağınızın da önemi fazladır. Çok iyi bir fizibilite yapmak lazım ve ona göre adım atmak lazım. Tavsiyem odur ki sakın heves ettiğiniz ürüne değil, bölgenizin koşullarında en iyi ne yetişir ve getirisi iyi olursa ona yatırım yapın. Sonra hüsrana uğramak ciddi yatırımlarınızı boşa atmak kaçınılmaz oluyor.
Ayrıca armut özellikle bodur anaçlar tercih edilirse önemli bazı hastalık ve zararlılara çok hassastır ki, çok kısa sürede bahçenizi tümden kaybedebilirsiniz. Bunların başında ateş yanıklığı, kara leke ve psilla gelir ki Allah ım bahçelerimizden uzak eylesin. Gövde iç kurdu da çok oluyor. Onda da bir arkadaşın bahsettiği gibi ilaçlama zamanını iyi yakalamak gerekiyor. Bu diğerleri içinde geçerlidir. Yoksa boşa ilaç atar durursunuz. Bu yüzden sürekli bahçede ve sürekli gözlemde olmanız gerekir. Hele de bölgenizde tahmini uyarı sistemi yapacak bir yer yoksa... Bütün bunları 1500 deveci ve 1000 santa maria dan oluşan bir bahçesi olan biri olarak söylüyorum... Gerisi size kalmıştır...

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön