View Single Post
Eski 10-07-2015, 13:45   #14
AgacSevdalisi
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
Ahlat'a aşılı Kıraç Arazide Armut Bahçesi

Selamlar. Kayseride 1400 rakımlı kıraç tarlamda ahlat yetiştirip, ahlata aşı yaparak armut bahçesi tesis etmek istiyorum. Ancak;
1- Ahlatı tohumdan diksem çıkma ihtimali ne kadar? kaç senede aşı yapılma büyüklüğüne erişir.

2- Ahlatı fidan olarak diksem( Fidanları büyük ahlat ağaçlarının altından sökeceğim). Yüzlerce ahlat fidanı var irili ufaklı. Ahlat kazık kök yapısına sahipse ve kazık kök kesilirse, fidanı diktikten sonra ahlat büyürmü.Çünkü kazık kök bazı meyve türlerinde kesildikten sonra büyümüyor.Mesela ceviz ağacı.

3-Rakım hesaba katılarak hangi tür armut yetiştirmek ekonomik açıdan daha isabetli olur.(Ben etruska, williams, santa maria ve ankara) çeşitlerini düşünüyorum. Hepsinin de olgunlaşma zamanı farklı olduğu için sene boyunca armut hasadı yapılabilir ve birisinden verim alınmazsa diğerinden alınır.

4- Kıraç toprakla dikim sıklığı ne olmalı. Sulanan araziye göre sık mı olmalı seyrek mi olmalı? Benim bilgilerim yetersiz gelebir onun için bu konu hakkında deneyim sahibi olan yetiştiricilerimiz ve uzmanlarımızın değerli fikirlerini öğrenmek istiyorum. Hem bu başlık altında kıraç arazide armut yetiştiriciliği yapmak isteyen insanlar paylaşımda bulunabilirler. Faydalı olacağını düşünüyorum.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön