Konu: Kumru
View Single Post
Eski 05-07-2015, 15:05   #222
Sykoman
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-04-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Genel bildiklerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yavuz Baştürk;
Öncelikle söze buradan(Bilim.org :: Başlık görüntüleniyor - Balkon misafirleri: Kumrular) bulduğum bilgilerle başlamak istiyorum:

anet news grubunda hobi.evcil'e sordum, şu cevap geldi
------------------
Kuşun cinsi kumru veya üveyik. Aradaki fark kumrunun boynunda siyah bir halevar. Kumru kurşuni renklidir. Üveyik ise kirli kurşuni beje çalar. İkisi de
güvercingillerdendir.

Aklımda yanlış kalmadıysa kuluçka süresi 17 gündür. Aslında üveyikler yaban hayvanıdır. Ne hikmetse İstanbul'da şehir içinde kalmışlar. Kumrular ise köylük alanları yeğlemişler. Bu İstanbul için geçerli İstanbul dışındaki yerleşim alanlarında üveyiğe rastlanılmaz.

Kumru insana çok yakındır. Bu yüzden bazı yörelerde kutsal sayılırlar. Yuva yapmakta çok beceriksizdirler. Bu yüzden sepet, küçük leğen gibi ev eşyasını balkonda gördüler mi hemen yerleşirler.

Bulgurdan ziyade buğday, mısır, ekmek kırıntıları verseniz daha iyi edersiniz. Gerekli vitaminler için özellikle ekmeğin kabuğunu ıslatıp vermek daha yararlı olur.

Bu hayvanlar genelde iki yumurta yaparlar. Belki de ikincisini yapmadığı için yuvayı terk ediyordur. Hava çok sıcak olduğundan gündüzleri belki de yumurtayı serinletmek için geliyordur. Zira yumurtalar soğuğa karşı dayanaklıdır ama sıcağa karşı dayanıklılıkları sıfırdır.

Eğer kuş yumurtaların üzerinde sürekli yatmazsa, yatmadığı zaman kadar geç çıkar. Annenin bir iki gün yumurtalardan uzaklaşmasıyla yumurtalar bozulmaz. Yavrular biraz geç çıkarlar.
Karga Sorunu:
Bizim balkon saksısında da 2 senedir yumurtlaya bir aile var ve maalesef kargalar onların oraya yapıp durduklarını bellemişler. Aynı bir karga yavrusuna ilişenlere ömrü boyunca dadanmaları gibi, bu hayvanlar unutmuyor. Bu durumda bence yapılabilecek 2-3 şey var;

1- kargalar için tavuk parçaları/bıldırcın yumurtasıyla sahte yuva gibi ama bunda da daha fazla kargayı çekebilir belki.

2- yumurta nöbeti, yani sabah akşam yapabilene ne ala. Ben sabaha kadar annem de akşama kadar nöbetleşe bakıyoruz da bunu yapabilecek kaç kişi vardır XD. Maalesef kargaları engelleyen etkili bir yöntem pek yok. Akıllı hayvan ve de zaten ortalama ömrü 200 filandı galiba.

3- Belki apartmanınızın tepesine tavuk parçaları(yağı, derisi vs.), kedi maması koyarak başka bir yerde doyurursanız belki vaz geçebilirler.

Kargalar hep sorun olmuştur bana, daha öncelerde de resmen en iri civcivimi kapıp kaçmışlığı vardır. Yumurtaları tek hamlede yutmuşluğu vardır. O yüzden illaki kan, yumurta akı filan gibi kanıt gerektirmiyor. Bir kere bellediler mi hep dadanırlar.

Klima üstlerine yuva yapanlara:
Şimdi eğer kumrular mekan olarak klimaların üstünü seçenlere 1-2 önerim olacak. Klimanın sıcağından korumak için bence cerrah eldiveni takarak, klima kutusu ile aynı renkte tahtalarla, yuvayı dağıtmadan yükseklik yapabilirsiniz; ama bu işlemi yapmadan önce annenin yuvada olmaması lazım ya da kovalanmaması. Bence böyle yaparak, hem yuvanın yeri değişmemiş olur(sadece yükselir) hem de yavrular fazla ısıdan korunur.
Ama yine de ben bunda düşük de olsa bir olasılık yuvayı bırakabilir diye düşünüyorum. Sonuç olarak klimaya ne kadar ihtiyacınız var ve bu riske girmek tamamen size bağlı.

Beslemek isteyenlere:
Öncelikle lütfen onlara kek, ekmek, ıslatılmış bir şey(ıslanan bir ürün daha çabuk bozulur) vs. vermeyin. Eğer cidden faydalı bir şey yapmak istiyorsanız kabuklu buğday verin, bir petshop'dan/yem satan yerden/yemlikçiden 1 tane kuş yemliği alıp kabuklu buğday ve bir suluğa da su doldurmak yapabileceğiniz en iyi şey.
Ama, bu kabukludaki kepek ve ruşeym durduğundan aşurelik buğdaydan biraz daha pahallı gelebilir. O yüzden olmadı yavru besleme döneminde kullanabilirsiniz.
Mısırı hem çoğu gdolu olduğundan hem de muhtemelen buğdaydan daha pahallı olabileceğinden tavsiye etmem.
Bazen sırf buğday yemek için bile gelen kargalar olmuştu. Yumurta ve yavruya dokunmadıktan sonra bir şey dediğim yok ya neyse.

Güvenini kazanmak isteyenlere tavsiye:
Bizdekiler de önceleri çıkar çıkmaz kaçıyorlardı. Sonraları kombinin üstüne yemlikle yem koymaya başladık. Yine de yemi koymaya çalıştığımız seferler kaçıyorlardı, ama zamanla ve de kargaları kovaladıkça bunlar iyice bize alıştılır. Şimdiyse yarım metre yaklaşsam bile kaçmıyorlar. Sonuç olarak her kuşun huyu suyu aynı değil. Mesela benimkiler bana bön bön bakarlar, aşırı korkaklar, karga gelirse tası tarağı toplayıp kaçıyorlar.

Saksıyı kaldırıp yuva yapmalarını önlemek:
Bence bu hiç gereksiz bir şey, çünkü bizimkiler de kaldırınca bu sefer cama gelip bön bön bakıyorlardı "Kafesi koyacaksun uleyn" tarzı XD. Zaten o hayvan başka yere yapsa da yine yenme olasılığı hep var. O yüzden bence bırakın yapsın, en azından gözünüzün önünde durur. Ve de yuvanın yerini değiştirmek, ya da başka bir yuva yapmak da hiçbir zaman işe yaramıyor.

Kuşun akşam/sabah gelmemesi:
Eğer kumru akşam yağmurluyken ya da normal zamanda da gelmiyorsa merak etmeyin. Alıntıda da yazdığı gibi 1-2 günden bir şey olmaz. Bizimkiler de bazen öyle yaptığı oluyor. Bunun sebeplerine gelirsek bence:

1-Yağmur yağıyorsa muhtemelen ıslanmak istemeyeceğinden bir yere sığınmıştır.

2- Bir şeyden ürkmüş olabilir hatta belki de yumurtadan umudu kesecek kadar olabilir; ama belki yarın yine de kontrole gelebilir.

3- Yemek aramaya dolaşmaya çıkabilir. Yumurta/yavru alıntıda da yazana göre zaten soğuğa bir süre dayanır. Belki de dayanıklılığını arttırmak için bebekleri buza batırıp çıkartmaya da benzetilebilir.

Çok uzun süreli kaybolmadıkça endişelenmeyin.

En son kısaca, en iyi yem bence kabuklu buğdaydır. Siz de balkonunuza alışmalarını isterseniz koyabilirsiniz. Hiç olmadı en azından sevaba geçersiniz. Kargalara karşı da kulağınız kesik olursa onlara daha fazla yapabilecek bir şey yok. Bütün bunlar benim gözlemlerime ve de internetten okuduklarıma dayalıdır......


Düzenleyen Sykoman : 05-07-2015 saat 17:53
Sykoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön