View Single Post
Eski 01-07-2015, 20:48   #108
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Kiraz kurtları nereye gitti?
Güngör Uras

Ayşe Hanım Teyzem sual eyliyor: “Eskiden kurtsuz kiraz olmazdı. Kurtlar kıvır kıvır gezinirdi. Ne oldu da şimdiki kirazların içinde kurt yok?”


İlaçlama ve gübre önemli
Organik madde kullanamayan üretici aşırı derecede kimyasal gübre kullanıyor. Aşırı derecede kullanılan kimyasal gübre de bitki ve meyvede kalıcı etki yapıyor.????
Kirazda kurt yapan ‘kiraz sineği.’ Bu sinek, kiraz pembeleşince, kabuğunu delerek etli bölümüne yumurta bırakıyor. Bu yumurta çatlayınca larva (kurt), daha sonra da sinek oluyor.
Şimdilerde kiraz bahçelerine yapışkan sinek tuzakları konuluyor. Tuzağa yakalanan sinek sayısı artınca ilaçlama yapılıyor.
İlaçlama çok önemli. Doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle, doğru etkili maddenin kullanılması gerekiyor.İlacın ruhsatlı tarım ilacı olması ve işi bilen uzmanların tavsiyesi şart.
Çünkü ilaçlama doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle ve doğru etkili madde ile yapılmamış ise kiraz meyvesi kalıcı kimyasal içeriyor...

İlaç meyvede kalıyor
Yıkamakla zararlı kimyasallardan kurtulma şansı yok. Kimyasal, kirazın etli kısmına da giriyor. Bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda kalıyor. Kiraz yerken, kimyasallar kana karışıyor.
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: “Eskiden kiraz dalından koptuğunda, hemen yenilirdi. Şimdilerdeki kirazlar uzun süre dayanıyor, taze kalıyor. Ne oldu da böyle oldu?” .....Soğutma teknikleri ve sert etli (dayanıklı) kiraz çeşitleri Kullanıldığı için.

Kirazın raf ömrünü uzatmak, daha etli kiraz elde etmek için bazı üreticiler kalsiyum, potasyum, gibi dayanıklılığı arttıran gübreler kullanıyor. Bu tür kimyasallarla hasat öncesi meyvelerde çatlamanın önlenmesine de çalışılıyor.
Üretici meyve zarar görmesin diye artık kirazın hasadına dikkat ediyor. Toplarken berelenmemesine özeniyor.
Toplanan kirazlar hemen soğutulup meyvenin kızışması önleniyor. Saklama ve bekletmeler atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında yapılıyor. Bütün bunlar sonucu kiraz uzun dayanıyor.

Bazı üreticiler ise, raf ömrünü uzatmak için ürünlerin üzerini kaplayan kimyasallar kullanıyor. Kimyasallar hem kirazın rengini daha cazip hale getiriyor, hem de ömrünü uzatıyor.
Kiraz, önemli ihraç ürünü. Yabancılar ilaç kalıntılı kirazı iade ediyor. Maalesef bu kirazlar bizim pazarlarda satılıyor.


Kiraz kurtları nereye gitti? | Güngör Uras | Milliyet.com.tr
Kiraz kurtları nereye gitti??

1.Kirazı kurtlandıran bir sinek dir. (Relagiotis sp.)
2. Kiraz sineğinin, yaşam döngüsü: Erginler mayıs ayı ortalarında (iklim ve sıcaklığa bağlı olarak) Uçmaya başlar, Beslenirler ve çiftleşirler sonunda dişiler yumurta bırakırlar.
3. İşte tam bu zamanda eski çeşit, erken olgunlaşan YUMUŞAK etli ,tatlı-lezzetli kirazlar olgunlaşmaya başlar, " Ben Düşme" denilen zamanda, erkenci kirazların eti yumuşar. Bu yumuşamış kiraz meyvelerine kiraz sineği yumurtasını kolayca yerleştirir.
4. Ben düşme ile ,hasat olgunluğu arasında geçen zaman içinde yumurtadan çıkan larvalar (kurtlar) meyvenin çekirdeğine doğru beslenerek gider. Bu zaman tam da kirazın hasat devresidir.
5. Sert etli ve Geç olgunlaşan kiraz çeşitleri ise, Kiraz sineğinin yumurta bırakma döneminde meyveler henüz yumuşamamış ve sert olduğu için kiraz sineği ovopozitör(yumurta bırakan iğne) yi batıramaz ve yumurtayı bırakamaz.

Sonuç da geç olgunlaşan sert6 etli kirazlar kurtsuz olur. Erkenci kirazlaeda Ben düşme zamanı yapılacak tek ilaçlama ile kurtlanma önlenir. Kullanılacak ilaçlar kontak tesirli kısa süre etkili (insectisit) ilaçlardır.

Günümüzdeki kirazların kurtsuz olması bundandır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön