View Single Post
Eski 29-06-2015, 12:01   #132
musk
Ağaç Dostu
 
musk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 660
Bu konuda ben de naçizane fikrimi belitmek istiyorum.
Öncelikle bir hayvansever ve doğasever olduğumu belirteyim. 53 yıllık hayatım boyunca bitkilerle ve hayvanlarla (hür türlü yabanisinden evciline yılanından böceğinden kirpisine kadar) haşır neşir oldum sayısız çaresiz hayvanı elimden geldiğince sağlığına kavuşturup doğaya saldım veya besleyip yetiştirdim. Kediler de dahil...

Kedileri de yavrularını da diğer hayvanlardan ayırmam. Ancak kedilerden şikayetçi olan insanları da anlamak lazım. Biraz konuya onların gözünden bakmak, empati yapmak gerektiğini düşünüyorum.

Kendimden örnek verecek olursam, dediğim gibi bitkiler, bahçe, ve hayvanlar vs benim hayatımın çok büyük bir kısmını meşgul etmekte. Benim de kendime göre titizlendiğim bir bahçem var.
Yaşadığım bölgede ciddi manada fazla sayılabilecek bir kedi nufusu da bulunmakta.
Komşuların bir kısmı bu hayvanlar için seferber oluyor, sokağın her köşesine kaplarla yemekler bırakıyor ve besliyorlar. Bu da kedilerin nufuslarının kontrolsüzce artmasına sebep oluyor.

Komşular onları beslerken, kedilerin başlarını bir okşamaları ve kendilerine sürtünüp sırnaşmalarından alacakları haz dışında işin diğer kısmı zerre kadar onları ilgilendirmiyor..

Onların, bir başka komşularının da günlerinin büyük bölümünü bahçesine emek vererek geçirdiklerini, o komşusunun bahçesine çıktığında çimler üzerinde pisliklerle karşılaştığında veya farkında olmadan üzerine bastığında neler hissetiğini ( toprağa yapar ve kapatır demeyin artık kedilerin çoğu toprak bulamadığından bunu yapmıyor) veya toprağa yaptıkları dışkılarının kokusundan (hele hele bahçe sulandığında veya yağmur yağdığında) o kadar emek verdiği bahçesinde bırakın 5 dakika oturmayı, havayı solumakta bile güçlük çektiğini, geceleri bitmek tükenmez bilmeyen kavgalarından ve bağrışlarından uyku uyuyamadığını, onlar bu hayvanların sefasını sürerken komşularının cefasını çektiğini hiç düşünmüyor, umursamıyorlar. Komşuları bütün bunları ve benzeri sorunlara tahammül etmeye çalışırken de en ufak bir şikayette hemen hayvan düşmanı etiketini de yapıştırıvermekten geri kalmıyorlar.

Doğa ve hayvanlara bu kadar saygılı ve tutkulu biri olarak, ben dahi zaman zaman nasıl çileden çıktığımı ve artık yapılması gerekenin vaktinin geldiği kararını defalarca almış olduğumu ama bir müddet geçince bu kararımı unuttuğumu çok iyi biliyorum.
Unutmak zorundaym çünkü yapıma, anlayışıma uygun değil.

Ancak herkes bir değil...

Bu hayvanları gerçekten seviyorsak onların önüne yemek koyarak besleyip çoğalmalarını sağlayarak gerçekten onlara iyilik edip etmediğimizi bir sorgulamamız lazım.

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön