View Single Post
Eski 28-06-2015, 18:37   #396
Emre OTLU
Yeni Üye
 
Emre OTLU's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Öncelikle Herkese Merhabalar,

Elimden geldiği kadar forumda yazılan turunçgil yetiştiriciliği ile ilgili yazıları takip ettim ve akabinde internetten sertifikalı iki fidan siparişi verdim. Aldığım fidanların yazılan özellikleri;

İthal Yediveren Limon:

3 Yaşında Bakımlı ve Saksılı +100cm Fidan Saksı Harcı: Torf, Saksı toprağı ve organik gübre karışımı...

Fortune Kumquat (Kamkat) Fidanı:

2 Yaşında Bakımlı ve Saksılı +50cm Fidan Saksı Harcı: Torf, Saksı toprağı ve organik gübre karışımı...

Bu fidanlarla beraber yaklaşık 1kg civarında narenciye gübresi de satın aldım. Site ile iletişime geçtim ve NPK 15 15 15 olduğunu 25 günde bir kez bir çay kaşığı gübre + bol sulama yapmam gerektiği söylendi. Anladığım kadarı ile fidanların ihtiyacı olan magnezyum, demir vs. gibi katkıları içermiyor. Bitkileri saksıda ve doğuya bakan salonumuzda cam önünde yetiştirmeyi planlıyorum.

Bitkiler konusunda çok becerikli olmadığım için planımı ve anladıklarımı yazayım. Sizden ricam yanlışım varsa düzeltin lütfen.

1- Saksı boyu seçimi:

Kumquat fidanının boyu 48cm yaklaşık 50L bir saksı yeter diye düşünüyorum. Limon ise 140 cm boyunda 70-80L bir saksı da ona gerekecek diye düşünmekteyim. Gönül ister ki toprak saksı kullanayım fakat çok ağır olacağından plastiğe yöneleceğim zannediyorum.

2-Saksı harcı: %60 cocopeat (hindistan cevizi torfu), %20 iri inşaat kumu ve %20 torf önermiş MSaygin nickli arkadaş. Yabancı kaynaklarda çok farklı öneriler var. Hatta birinde kaktüs karışımı kullanın deniliyor. İçinde bulundukları toprağı direk bu karışıma gömmeyi planlıyorum. Kök budaması vs. için baharı beklersem bu küçük saksılarda kökler boğulur gibime geliyor. Biran önce yeni karışım topraklarına nakletmeyi düşünüyorum.

3- Budama: Turunçgil türleri alt dallarında meyve toplama eğiliminde oluyormuş. Limonum 3 yaşında. Mart gibi yukarıya doğru uzayan ana dalı biryerinden budasam mı acaba? 3 yaşına kadar şekil budaması yapılır diyor kaynaklarda. Hayatımda hiç ağaç budamadığım için hata yapmak istemem.

4-Gübreleme: Yeni topraklarına aldığımda gübrelemeyi 3 haftada bir kez NPK 15 15 15 olarak aldığım narenciye gübresi ile toprak volümü artacağı için 3 çay kaşığı yapmayı düşünüyorum. 3 ayda bir kere de magnezyum eksikliğini gidermek için 1 çorba kaşığı epsom tuzu vermeyi planlıyorum. Diğer iz elementleri nasıl verebilirim? Yapraktan gübrelemeden bahsedilmiş. Nereden bulabilirim bu iz element gübresini? Uygulaması ile ilgili de bir makale önerirseniz sevinirim.

5-Sulama: Toprak üzerini kuru hissettiğim zaman sulamayı düşünüyorum. Bonzai sular gibi arada biraz zaman bırakıp (10-15 dk gibi) ikinci kez sulamayı planlıyorum. Sularına belli bir oranda üzüm sirkesi karıştırdığını yazmış yabancı birisi. Asiditeyi sevdikleri için. Siz ne dersiniz?

Fidanlarımın fotoğrafları:

https://www.dropbox.com/s/72hste3uov...92852.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/l775qgewrl...92938.jpg?dl=0

Sevgi ve saygılarımla.


Düzenleyen Emre OTLU : 28-06-2015 saat 18:38 Neden: kodlama hatası
Emre OTLU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön