View Single Post
Eski 26-06-2015, 15:03   #1
bizimbahcemiz
Ağaçsever
 
bizimbahcemiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2014
Şehir: AYDIN-İZMİR
Mesajlar: 47
Lazanya Malçı

Toby Hemenway'in Permakültür Bahçeleri isimli kitabını okuyorum. Orada kompost kısmında anlatılan, lazanya malçı olarak isimlendirilien bir yöntem var. Aslında bir çeşit kompost yöntemi ancak komposttaki gibi ayrı bir bölümde, karıştırılarak değil de yerinde çözündürme işlemi yapılıyor. Forumda bu konuyla ilgili bir başlık bulamadım ben de burada biraz bahsetmek istedim.

Özetle;
Toprağı hiç havalandırmadan ve kazmadan içindeki organik maddenin açığa çıkmasını sağlayabilmek adına iyice nemlendirdikten sonra üzerindeki yabani otları biçin ve toprağın üzerinde bırakın. Sonra toprağın ihtiyacı olan bir toprak düzenleyici kullanın. Sonra ince bir tabaka azot oranı yüksek bir malzeme serpin. Daha sonra toprağa zararlı olacak bir şey içermeyen kağıt, gazete, karton vb. malzemeyi alttaki yabani otların yukarı çıkamayacağına emin olduğunuz yükseklikte tutarak toprağa serin ve ıslatın. Ardından azot içerikli malzemeyi yeniden gazeletelerin üzerine serin. Bunun üzerine 20-30 cm kadar kalınlığında olan ekin sapı, saman vb. bir malç malzemesini serin. Üzerine bir miktar (3-5 cm) kompost ekleyin. Kompost azsa toprak ile karıştırın, yoksa ve toprak bir süre dinlenecekse hayvan gübresi kullanın. Ve en son 5 cm kalınlığında ekin sapı, ağaç kabuğu, yonga vb. içinde tohum bulunmayacak bir malzeme sererek tamamlayın.

Kitapta aynı kompostta olduğu gibi bu malç da hazırlanırken C/N oranına dikkat edilmesi gerektiğine uyarı yapıyor. Ve komposta göre daha kolay ve organik madde bakımından daha zengin bir uygulama olduğundan bahsediliyor.

Denemeye değer görülüyor, bahçede uygulamayı düşünüyorum.

bizimbahcemiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön