View Single Post
Eski 26-06-2015, 10:52   #40
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcekurdu Mesajı Göster
arkadaşlar kurtbağrı bitkisinin dikimi nasıl yapılmalı.birde tüpte 100 adet almayı düşünüyorum fakat dikimini üç hafta sonra yapacağım acaba serin bir yerde bekletsem durur mu
Sayın bahcekurdu,

Ligustrum ovalifolium (yaprak dökmeyen kurtbağrı) cinsini ne amaçla kullanmak istediğiniz çok önemlidir. Kurtbağrı genellikle perde görünümü için doğal çit oluşturma amacı ile kullanılmaktadır. Makaslanabilir olması da çalı formlu bitkimizin çeşitli şekil ve formlarda kullanılabilirliğini arttırmaktadır. Ligustrum bitkisinin şekil budamaları sonrasında işlem görmesi ile soliter bitki olarak da kullanımı günümüzde yaygındır.

Ligustrum yüksek sıcaklıklara toleranslı bir peyzaj elemanıdır. Siz yine de sıcaklıkların ve yağışların değişken olduğu bu aylarda aşırı güneş almayan (gün ışığı alan) bir ortamda tüplü fidanlarınızı bekletin ve toprak yüzeyini kontrol ederek (Büyük ihtimalle kumlu karışım kullanılmıştır. 3 günde de su kaybı gerçekleşecektir) düzenli sulamasını yapın. Dikim sırasında tüpten ayırdığınız toprak kök dokusunu dağıtmadan dikimi gerçekleştirin ve can suyunu ihmal etmeyin.

Peyzaj uygulamalarımızda bahçe sınır alanları ve geçiş alanları hesaplamalarına göre dikimi gerçekleştirmekteyiz. Temel kural fidanlarınızın taç formuna göre 1 m 6 kökün altına düşmemektir. Bunu oluştururken dikim yaptığınız sınırların ölçülerini ve estetik görünümü çok iyi tayin etmeniz gerekir. Zira bahçenizdeki bütün halindeki bir düzenlemenin bölümleri arasında kitle, satıh ve hacim bakımından uygun ve güzel bir ahenk var ise düzenleme iyi bir proporsiyona sahip olabilecektir.

Aşağıda görselde paylaştığımı üzere, çit bitkileri kullanım yeri ve amacına göre; tek sıralı, çift sıralı veya üçgen şekilde dikilirler.

Çit bitkileri aşağıda belirtilen amaçlar için kullanılmaktadır.

a. Sınırları ve alanları belirlemek;
b. Mekansal alanlar yaratmak;
c. Perdeleme sağlamak;
d. İstenmeyen görünümleri saklamak;
e. Toz, rüzgar, gürültü ve aşırı gün ışığından koruyarak alt iklim bölgesi oluşturmak.

Esenlikler dilerim.

Eklenen Resimler
 
ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön