View Single Post
Eski 20-01-2006, 10:47   #1
backyard
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz

Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler


şimdi bu konuda kafam karışık
bazıları suda bazıları toprakta
çekirdekten tohumdan bir sürüsü var

mesela ben şeftali, elma, zeytin, limon çekirdeklerini torbaların içine toprak doldurarak ektim, torbaların altından bir kaç delik açtım

sadece limon çekirdeklerinden biri filizlendi (ya da çimlendi)
o da şimdi kurudu gibi (canlanır mı ya)

tabi anıt ağaç olmalarını beklemiyorum ama bir ışık görsem

şu çim konusunu benim gibi halktan kişilere anlatabilir misiniz?



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu Mesajı Göster
Abimden çevirisini yaptırdığım tohum çimlendirme hakkında bilgiler;

Tohum Karışımı Yerleştirme
İyi bir genel tohum karışımı yerleştirme, hacimsel olarak, bütün tohumlar için aşağıdaki şekildedir:
• 2 Parça nehir kumu
• 1 parça “turba oluşturan yosun”
• 1 parça perlit
Direk olarak karıştırın ve nemli tutun. Alternatif olarak çoğu bahçe mağazalarından küçük tohum karışım çantası alabilirsiniz.
Ekim
Karışımı küçük bir tepsi ya da meyve sepeti gibi bir kaba (büyük tohumlar teker teker küçük tüplere ya da saksılara dikilebilir). Önce karışımı ıslatın, tohumları dikmek için düz bir zemin olup olmadığından emin olun. Tohumları seyrek olarak ve çok kalın serpin ki kök çürümesini engellesin. Karışımı kapatın ya da tohumların derinliğinin iki katı olacak şekilde saf kum koyun. İyi tohumların sadece ince bir korumaya ihtiyacı vardır. Çoğu insanın çok az çimlenme ile karşılaşmasının sebebi, tohumları büyük saksılarla ya da çok çimlenme karışımı ile korumalarıdır
Sulama
Kumu iyi bir sprey ile ıslatın (Atomizer spreyler en iyisidir). Sepeti cam ya da plastikle koruyun ve onu sıcak kuytu bir yere koyun, sadece toprak kurumuş göründüğünde düzgünce sulayın. Koruma, iki sulama zamanı arasında onları 4-5 gün nemli tutacaktır. Tohumların gübrelenmeye ihtiyacı olmamalıdır ama onları uzun süre saksılamayı düşünmüyorsanız kolay çözünen gübreler kullanabilirsiniz
Zehir
En yaygın problem “fideçökerten” ile karşılaşılmasıdır. Bu küçük tohumları çürüten toprak kaynaklı bir mantardır. Bunu kontrol etmek için, ben FONGARID ( ya da CAPTAN) adında bir mantar ilacı kullanıyorum, bunları bitkilerin üzerine acil durumlarda sıkabiliyorunuz. Genellikle bahçe mağazalarında küçük paketler halinde bulabilirsiniz. Bitkilerin spetini ya da saksısını dikmeden önce çamaşır suyuyla ya da deterjanla yıkamak da bu mantarları azaltır.
Çimlenme zamanı
Çoğu küçük tohumlar 7-14 hafta arasında bir anda belirecektir. Akasya gibi sert kabuklu tohumlar sıcak suyla korunmaya ihtiyaç duyacaktır ve o suyu gece boyunca emecektir. (Benim tohum paketlerim, bu belirli türler için gerekli olduğunda tavsiye edecektir). Bazı tohumlar yavaş çimlenirler ve bu haftalar alabilir. Bunu tohum paketlerinde göstermek için uğraştım.
“toprağa dikme”
Bunu fidanlar 3-7 cm yüksekliğe ulaştığında yapmalısınız. Fidanlar büyüdüğünde saksıya dikilmeli, ilk olarak küçük saksılara sonra da büyük saksılara ya da polietilen çantalara... Saksı karışımı kullanın (bahçe toprağı değil). Çoğu fidanlıklarda çoğu bitki için uygun toprak karışımını bulabilirsiniz, ya da kendinizinkini yapabilirsiniz. (Çoğu topraklar suyun yeteri derecede süzülmesine izin vermediği için oldukça elverişsiz ve bitkiniz ölebilir ya da zarar görebilir) Toprak karışımları genelde gübreli talaşlar, rendelenmiş çam kabuğu, ve kum içerir. Fidanlıklardaki normal toprak karışımları yeterli süzülmeyi sağlayacak karışımlar, su tutma kapasitesi, uygun asit ve sezonluk büyümeler için uygun besinler içerirler.
Çoğaltma işlemi için barınak
Bir şekil barınak gerekli, ama özen gösterilmeli. En basit ve en ucuz barınak limonluktur. 15 cm genişliğinde 4 duvar kenarlar için olacaktır ve eski bir pencere iyi bir üsttür. Havalandırmak için delik açın. Fidanlar büyüdüğünde yavaş yavaş daha açık bir duruma doğru transfer olacaktır böylece dikim için “kapalı sert” olacaklardır. Gölgelemek için Basit bir çatı ya da iyi metal bir sargı bezi tohumları sıcak, soğuk ve rüzgardan koruyacaktır.
Kışın tohum ekmek için tavsiye
Sıcaklık düştüğü zaman tohumlardaki çimlenme oranı da düşecektir. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık gereklidir bu yüzden evde saksıyı ya da sepeti su ısıtıcısının üzerine koyuyorum. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları yok, sadece sıcaklık gerekli. Tohumlar çıkmaya başladığı anda, saksı hemen ışığa konulmalı yoksa tohumlar yaşamayacaktır. Dip ısıtıcısı da yeterli olabilir.




Tohum katmanlaştırma
Bazı Tohumlar, soğuk kışı geçirdikten sonra, normalde baharda ortaya çıkan uyku halindeki çimlenmeye sahiptirler. Onları ekerek bu sürecin doğal yollarla ilerlemesini sağlayabilirsiniz bununla birlikte çoğu bahçıvan bu süreci hızlandırmak isteyebiliyorlar!! Çoğu durumda, ihtiyacı olan tek şey yalancı bir kış. Tohum kış olduğunu sandığı sürece, onun toprak altında kışı geçirmesine gerek yoktur, iyi bir çimlenme elde etmek için, onu “katmanlaştırma” olarak bilinen bir süreçten geçirerek çoğaltmak gerekir. Yaratılan Islak ve soğuk koşul tohum kabuğuna nemli bir ortam yaratır ve tohumun, kışın geçtiğini sanmasını sağlar. Bunu yapmak için, tohumları 48 saat suda bekletin. Sonra tohumları fermuarlı bir çantaya ya da benzeri bir nemli (ıslak olmayan) bir çantaya sphagnum yosunu, torba oluşturan yosun, vermikülit ya da toprak ile birlikte koyun ve çantayı buzdolabında 6-8 hafta bekletin. Bundan sonra, gerektiği şekilde onları ekin. Alternatif olarak, buzdolabında çok boş yeriniz varsa tohum saksısını normal bir şekilde, korunarak (burada demek istediği çantada olduğu gibi saksıyı kapatmak galiba) dikildikten sonra buzdolabına 6-8 haftalığına koyun. Sonra alın ve normal sürece devam edin.

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön