View Single Post
Eski 04-05-2015, 13:19   #16
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Çok önemli bir hatırlatma yapmak isterim. Çayı ara sıra karıştırarak havalandırmak yeterli olmaktan çok uzak olacaktır. İrfan çayının en önemli özelliği, içerdiği dengeli mineral kompozisyonunun yanı sıra aerobik (oksijen seven) mikroorganizma içeriğidir. Bunu hiç kesintisiz, günde 24 saat hava vererek sağlayabilirsiniz. Aksi halde süreç hemen anaerobik (oksijensiz) ortama döner ve patojen (zararlı) mikroorganizmalar ürer. Bu tamamen farklı bir şeydir. Şayet anaerobik bir çay yapılacak ise, oksijensiz ortamda zararlı bakteri üremesini engelleyecek şekilde fermente edilmesini sağlamak gerekir (enzim sürecinde olduğu gibi). Bu çok temel bir ayrımdır.

Sürekli havalandırmanın bir diğer fonksiyonu dekompozisyonu hızlandırmasıdır. Sizin yaptığınız çayda ertesi gün rengin değişmemiş olmasının bir açıklaması bu olabilir. Havalandırma olmadığı durumda yaprakların dekompoze olması 3 haftaya kadar uzar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön