Konu: ters aşı
View Single Post
Eski 08-04-2015, 11:44   #26
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Sayin tarimbilim, iyi gunler.
Asagidaki eklentide, sarkik karadut agaclarinin uretilip satildigi bir site. Uretimin de sarkik buyuyen(cenetik yapisi sarkik buyuyen) dut celiklerinden asi yapilip uretildigi yazili. Asinin ters ve ya yukariya dogru yapilmis olmasi, asi celiklerinin cenetik yapisini bir sekilde degistirmeyceginden agac yine asagiya sarkik olarak buyuyeycektir.

Sanirim sizinde goz asisi alip ters asi yaptiginiz dut agaclari da sarkik buyuyen bir agactan alindigi icin cenetik ozelliklerinden oturu asagiya buyumustur ki o asiyi duz de yapsaniz sonuc yine ayni olacakti.

Ben ters asi olmaz demiyorum, onlarca asi yontemi kullanilarak agaclar asilanabilir. Agac asilamadaki amac da daha iyi ve ya degisik meyveler elde etmek, sus agaci kullanilacaklar icin, yaprak guzelligi, yaprak rengi ve ya bizim konumuzdaki gibi guzel bir gorunumu olan dallarin asagiya sarkik buyumesi. Bir beyaz meyve veren dut agacinin, siyah meyve veren olmasini istersek onu siyah meyve veren bir agactan alacagimiz goz veya harhangi bir asi asi yontemi ile asilamamiz gerekiyor ki cenetik yapisi oyle oldugu icin siyah meyve versin. Bu asiyi ters de yapsaniz duz de yapsaniz verecegi meyve artik siyahtir. Cinsi sarkik olan bir dut'tan alacaginiz asilar da nasil asilanirsa asilansin hep asagiya sarkik buyuyeycektir.

Budama konusunda size katiliyorum, sarkik bir agacta budama da oldukca onemlidir, istenmiyen dallar surekli budanip agaci iyi bir forumda tutmak gerekiyor.

Dut Fidan PARAT TERS DUT Ak Kkl - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri
Tamamen katılıyorum. İpekböcekçiliği yapan dedemle, dallara kolay erişilebilsin düşüncesiyle dut ağaçlarına göz aşılarını ters yapmıştık. Aynı yıl içinde aşı sürgünlerinin hepsi 1 cm uzadıktan sonra dönüp yukarıya doğru büyüdü. Diğer aşılardan hiç mi hiç bir farkı kalmadı.

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön