Sayin MeyveliTepe,
su isisi sisteme koyacaginiz balik turune, balik turu de sistemden beklentinize bagli. Kisaca yaptigim arastirmalari burada size iyi ve kotu yonleriyle aktarmaya calisayim.
1 Tilapia: Turkiyede tatli su cipurasi diye bilinen bir baliktir. Cok lezzetlidir ve ticari degeri cok yuksektir. Herseyi yerler ve sindirim sistemleri daha ilkel oldugundan, suya diger turlere gore daha fazla besin birakirlar. Her 10 litre suya en fazla bi balik dusmelidir. Su isisinin 30 derece civarinda olmasi gerekir, 20 dereceden sonra buyumeleri durur, 15 ve 10 derece arasi olurler.
2 Alabalik/somon turleri: Lezzetlidir ve ticari degeri de yuksektir. Sadece etcillerdir, o yuzden sudaki yosunlar bir sorun olabilir. Sicagi sevmezler ve uremek icin akintiya ihtiyac duyarlar. Su isisinin 20 dereceyi asmamasi gerekir. Suya diger turlere gore cok daha az faydali besin birakirlar.
Deniz levregi/Capak baligi: Hem etcildirler, hem de yosun ve bitki ile beslenirler. Lezzetlidirler, ticari degeri de yuksektir ama cok yavas buyurler. Su isisinin pek bir onemi yoktur, hem sicak hem de soguk sularda bulunurlar. Uremek icin su altinda bitki ortusune ihtiyac duyarlar ki bu durum, su bitkileri sudaki besini tukettiginden aquaponics sistemlerde tercih edilmez. O yuzden genelde yavrularin saklanmasi icin plastik akvaryum bitkileri kullanilir. Bu tur, yumurtalarini plastik akvaryum bitkilerine de baglayabiliyor. Bi baligin yenilecek buyukluge gelmesi alti yedi sene alabiliyor.
Benim tercih ettigim ide/orfe isimli balik: Herseyi yer ve suya bol besin birakir. Cok lezzetli bi balik degildir ve ticari degeri pek yoktur. Su isisi onemli degildir ama suyun donmamasi gerekir. Sazan turlerine gore daha cok oksijen ihtiyaci duyarlar. Hastaliklara karsi dayanikli ve cok az bakim isteyen bir turdur.
Sazan/Koi turleri: Bu turler genelde yenmez veya lezzetsizdir. Icerisinde aynali sazan en lezzetli olandir. Koi denen sus baliklari da ticari degeri en yuksek olanidir. Bir metre buyukluge ulasan bir koi, birkac bin dolara alici bulabilir. Bu turler ayrica cok uzun yasarlar (50-80 yil arasi). Bitkiler icin en avantajli turdur ve suya diger turlerden cok daha fazla besin birakirlar. Dogada yakalanan sazan turlerinin eti camur kokar ve uzeri sumuksu tabakayla kaplidir. Aquaponicste yetistirilen baliklarda camur olmadigi icin boyle bi sorun olmuyor. Zaten tum turler aquaponicste organik oldugu icin cok daha lezzetli oluyor.