View Single Post
Eski 28-03-2015, 21:17   #226
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
aslında benim niyetim de derinleştirmek ama bunu yapacak kimseyi de bulamadım. üstelik kuyuda plastik çeper borusu var. herhalde ortadan basıp boruyu patlatarak dibe kolayca iner, sonra da devam edebilir. ama kimse gelmiyor ucuz işe

burada birşey soracağım. dediğiniz suyun kaç metreden çıkacağının belli olmamasıyla ilgili. şimdi şunu biliyorum. bizim bölgede 10 küsür metrede su var. ama bu yüzey suyu olabilir sizin açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla. fakat şunu anlamıyorum. kuyu verimi diye bir tabir var sonuçta. adam anlatıyor yok filanca yerde deldik 1. kademe suyu geçtik ikinciye geldik onu geçtik üçüncüye geldik onu da delip geçtik 15 metre daha deldik bitirdik filan gibi anlatımlar çokça var piyasa ortamında. benim anlamadığım neden deliyosun o kadar tabakayı. adama soruyorum neresi diye ortaya çıkıyor ki 800 metrekare villa bahçesine bile bu tip uygulamalar var. iyi de o adama belki 20 metredeki yüzey suyu bile yeterli gelecek.

mesela benim üst komşudaki 55 metrelik kuyudan size aktardığım olayda bölge ormanlık, yağışlı karadeniz ikliminde. 12 yıl önceki sondajda yüzey suyunu geçiyorlar, 45 metrede alttaki suyu buluyorlar kuyucu 5 daha deliyor 50 oluyor, komşu bir 5 daha del diyor 55 oluyor 10 yıldır oluk gibi su var, dalgıçla artezyen gibi sabahtan akşama çekiyorlar.

benim öğrenmek istediğim bir de şu. yüzey suyunun verimi nedir. mesela siz 12 metrede bulduğunuz yüzey suyunu 25 metreye kadar indirip kuyuyu bıraksaydınız su vermeyecek miydi. yüzey suyu neden istenmiyor da illa yeraltı suyuna geçiliyor.
Burada kıstas, sizin ihtiyacınız olan su miktarı ile alakalı. Yüzey suyu, garantili bir su değil. Yağmur,kar veya çevreden toplanan suyun oluşturduğu bir kaynak. Yer altı sularını ise yerin altındaki nehir **** göl olarak düşünebilirsiniz. Benim ilk açtırdığım kuyudaki yüzey suyunu 2. kuyuyu açtırırken devir daim suyu olarak kullandık ve saatte 4 ton suyu eksiltmeden veriyor. Küçük bir bahçeniz varsa bu suyla idare edebilirsiniz. Günlük 100-200 ton civarı su ihtiyacınız olursa bu kaynak kifayet etmez.

Açılan kuyunun kapasitesinin tespit edilmesi, kuyunun geleceği açısından çok önemli. Kuyuyu akü olarak düşünürseniz; aküyü tam deşarj ederseniz ömrünü çabuk tüketirsiniz. Örnek olarak 76 metre açtırmış olduğum kuyuyu vereyim. Bu kuyunun kapasitesi 4 ton demek, kaynağın sürekli olarak 4 tonu yenilediği anlamına gelir. Diyelim ben bu kuyudan saatte 10 ton su çektim ve borunun içinde kalan suyu aşağıya kadar sıfırladım. Su biter ve pompa durur. Sonra yüzeyden gelen su boruya dolana kadar beklemem gerekir. Ancak burada kuyu boşken oluşan risk, suyu tamamen boşalttığım için, suyun kuyu içine geldiği gediklerin çamurla göçükle vs. kapanmasıdır. Böylece benim sürekli 4 ton gelen suyum zamanla azalır ve nihayetinde kuyu kurur.

Su bulunduktan sonra delmeye devam edilmesi bir bakıma garantilemek gibi bir şey oluyor. Diyelim 50 metrede suyu buldunuz ve bıraktınız. Birkaç su çekmeden sonra kuyunuzda hafif bir göçük oldu ve suyun çıktığı kaynak kapandı. Su bitti! demektir. Ancak 5 **** 10 metre fazla kazdırdığınızda göçük olsa bile göçen toprak, fazladan kazdırdığınız yere düşer ve kaynak kapanmaz.

Diğer bir sorunuz da; neden bir kaç farklı kademede su buldukları halde devam ediyorlar? Çünkü bulunan suyun miktarını beğenmiyorlar. Az su çıkan bir kaç kaynak birleşince dereler nehir oluyor.


Bunlar uzman görüşü değil sadece araştırmalarımdan ve deneyimlerimden öğrendiklerimdir. Yanlış bir bilgi verdiysem özür dilerim

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön