View Single Post
Eski 27-03-2015, 07:54   #1
Ozlem A
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Cennet Kurtarılabilir (Beşparmak Dağları Milli Parkı)

Anadolu'nun en eski kaya resimleri bir Alman arkeolog olan Annaliese Peschlow tarafından 90'lı yıllarda Beşparmak Dağları'nda bulunuyor.. Burası dev fıstık çamı ormanları içinde bir cennet adeta. Resimlerin özelliği ise eşsiz ve büyüleyici, bir tepede resmedilmiş, ve topluluğu İklim Tanrısı'na tapınma halinde iken gösteriyor.

Bu arada bölgede birbiri ardına feldspat taş ocakları açılmaya ve daha da fazlasına ruhsat verilmeye başlanıyor. Fotoğraflara baktığınızda gözlerinizi dolduracak doğa yıkımını görebiliyorsunuz, daha da vahimi taş ocakları MÖ 6000 yılından günümüze gelmiş bu eşsiz kaya resimleri yok etme noktarına geliyor.

Almak arkeolog çalmadık kapı bırakmıyor. Sonunda Orman ve Su İşleri bakanlığı 30,000 imza toplanırsa bölgenin Milli Park ilan edileceğini söylüyor, hemen change.org da kampanya başlatılıyor.

Türkçe change.org'da bu kampanyayı bulamadım, İngilizce olarak buldum ve imzaladım, buraya linki kopyalıyorum.

İmzaladığım an itibarıyle 11,000 imza toplanmıştı.
Desteğin artması gerekiyor.

https://www.change.org/p/republic-of...e-mount-latmos

Lütfen destekleyelim ve ulaşabildiğimiz herkese gönderelim.


Radikal gazetesinin haberinden kısmen yaptığım alıntı, tamamını şu linkten görebilirsiniz.

Takdir-i bakanlık! Burası Milli Park olur ama... - Çevre Haberleri - Radikal

Bafa Gölü’ünün kıyısında Herakleia Latmos’u araştıran Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Anneliese Peschlow, Anadolu’nun en eski kaya resimlerini tespit ettiği Beşparmak dağlarının Milli Park statüsüne alınması için kampanya başlattı. Peschlow 30 bin imza toplayamazsa Milli Park yapılmayacak. Yanlış duymadınız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu kadar imzalı dilekçe getirseniz, milli park statüsüne alırız demiş. Şimdi Peschlow herkesin bu kampanyaya destek olması için yalvarıyor.

1990’ların başında bölgede başlatılan yüzey araştırmalarında Beşparmak Dağları’nın çeşitli kesimlerinde bugüne kadar binlerce kaya resmi tespit edildi. M.Ö. 6 bin – M.Ö. 5 binin ilk yarısına tarihlenen bu kaya resimleri Yakındoğu arkeolojisinin son dönemdeki en büyük keşiflerinden biri olarak nitelendiriliyor. Ancak Türkiye ’nin bu eşsiz kültür hazinesi son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş (feldispat) ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu engellenemezse ülke turizminin ve kültürünün eşsiz bir yöresi benzersiz değerleriyle birlikte bir daha geri gelmemecesine yok olacak. Radikal bu durumu 2012 Eylül ayında ‘’Hangisi Taş devri’’ başlığı ile duyurmuştu.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön