View Single Post
Eski 21-03-2015, 12:20   #46
cem kaptan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 200
Koordinat

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
http://www.artvinansiklopedisi.com/i...tki_Alan%C4%B1

A7/8 Artvin/Bayburt/Erzurum/Giresun/Gümüşhane/Rize/Trabzon

40°46'K 40° 32'D

Geniş ve iğne yapraklı ormanlar, yüksek arazi mera, alpin sarp kayalık ve göl bitki toplulukları

FF 3014

Deniz seviyesi-3932 m

1.545.631 ha

Toplam endemik takson: bilinmiyor

Ülke çapında nadir takson: 296 (79 endemik

Dağ silsilesinin büyük bir bölümünde yıllık yağış miktarının çok yüksek olması, ÖBA'da küçük ancak doğa koruma bakımından çok önemli turbalık bitki topluluklarının gelişmesine olanak vermiştir. Orman kuşağının üst bölümünde (1500-2000 m) suyun toplandığı vadi tabanlarında Carex canescens-C.echinata-C.rostrata-Sphagnum havza turbalık top tuluğu yer alır.

Çağrankaya'da (İkizdere'nin üstleri) oluşmuş küçük asit karakterli turba gölleri Carex magellanica ssp. irrigua, C.paudflora, Drosera anglica, Lycopodium inundatum ve Utricularia mmorgibi türler içerir.

Dağ silsilesinde en az iki yerde, ağaç sınırının hemen üzerinde çalı bitki örtüsü kuşağı içinde oldukça ilginç dikey Carex pontica-Narthecium ba-lansae sızıntı turbalığına rastlanmıştır: Bu habitatta N.balansae çok geniş monospesifik topluluklar oluşturur. Alanda genel olarak alpin mera ekosis-temlerinde küçük Carex capitellata-Dactylorhiza euxina-Narthedum balansae-Pinguicula balcanica ssp. pontica topluluktan yer alır.

Bu topluluklar sürekli olarak alkalice zengin pınar sularının baskınına uğrar. ÖBA'daki en büyük turbalık, Soğanlı Dağları'nda 2100 m yükseklikteki sulak bir platoda yer alan Ağaçbaşı Yaylası Turbalığı'dır. Yaklaşık 17,5 ha büyüklüğündeki alan, Türkiye'de yüksek turbalık olarak tanımlanabilecek en önemli örneklerden biridir.

Ağaçbaşı Turbalığı ülke çapında nadir turbalık bitki türleri bakımından zengin bir flora içerir. Çoğunlukla nadir turbalık bitki türlerinin kopuk popülasyonlannı içeren florasındaki en önemli türler arasında Andromeda polifolia, Carex lasiocarpa, C.magellanica ssp. irrigua, C.paucilfora, C.pontica, Drosera anglica, D.rotundifolia, Eriophorum angustifolium, E.latifolium, Lycopodium inundatum, Narthecium balansae, Rhynchospora alba ve Utricularia minör sayılabilir
Nasıl bir zihniyettir bu, koordinatlarına kadar nokta atışı yapılmış. Bu tip siteleri bizden çok yabancıların takip ettiğini unutmayın. Zaten 8-9 sene de orası kalk gidelim olmuştur bile...

cem kaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön