View Single Post
Eski 14-03-2015, 02:44   #1
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Sulu soba yöntemi

Bahçeli küçükçe bir evin kış aylarında ısıtılmasında en pratik ve hesaplı sistemin sulu soba denilen teşkilat olduğunu düşünmeye başladım. Bu tür evlerde ama ısınma için ama keyf için mutlaka ya şömine ya da kuzine veya soba yanıyor kış boyunca. Bu ısı kaynakları vasıtasıyla ısıtılacak suyun kurulacak kalorifer tesisatıyla ev içinde peteklere ulaştırılabilmesi evin ısınma sorununu çözecektir.

Arama motoruna sulu soba yazınca bu konuda çok sayıda yazılı ve görsel bilgiye ulaşılabilmekte. Bunların çoğu ısınan suyu elektrikli pompa ile sistemde dolaştırmakta ancak suyun pompa olmaksızın da sistemde dolaşabileceği ve basınç artmasının getireceği tehlikeleride açık genleşme deposuyla çözülebileceğini ciddi üretici firmaların şemalarıyla görmek mümkün.

Ben evimizde bu tür bir sistemin alt yapısını inşaat aşamasında hazırlamamış olmanın pişmanlığını duymaktayım. Ancak mevcut şömineyi bu hale nasıl dönüştürürüm diye de uzun uzun düşünmeye başladım. Gönlümden geçen sistemi elektrikle çalışan pompa türü cihazlara ihtiyaç duymayacak şekilde (kışın elektrik çok sık kesiliyor ve uzun saatler boyu gelmediği oluyor) yaratabilirsem ısınma işini kökten halletmiş olurum demekteyim...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön