View Single Post
Eski 11-03-2015, 18:20   #27
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pitaneli Mesajı Göster
Sayın bahceseven,"agaclar.net/forum" büyük çoğunluğu mühendis olmayan,ısı transferi dersi okumamış,TS 825
yalıtım kurallarını bilmek zorunda olmayan 150 Bin kişinin üye olduğu bir bilgi
paylaşım platformudur.
Israrla birim alana düşen güneş enerjisinin bir evi ısıtmaya yetmeyeceğini yazıyorsunuz.
Ben ve benim gibi ısı transferi dersi okumamış,yalıtımı bilmeyen arkadaşlara bu savınızın
doğru olduğunu izah edebilmeniz lazım.Yok bunu yapamam bilimsel yolla bunu yapmam gerekir derseniz
onuda anlayabilecek birçok mühendis arkadaşımızın bu forumda bulunduğunu tahmin ediyorum.
Türkiye gibi enerjsinin %70 ini dışarıdan sağlayan bir ülkenin güneş enerjisine mutlaka
yönelmesi gerektiğine inanıyorum.Şöyle yaparsanız mühendis,böyle yaparsanız firmalar kazanır
diyorsunuz.Enerji temini için diğer ülkelere para kaptıracağımıza mühendislerimiz ve firmalarımız
kazansın.AR-Ge ve inovasyon için finansmanlar sağlansın.Güneş ışınım değerini artıramayacağımıza göre verimi
artmış ürünler geliştirilsin.
Enerji ile ilgili konular her nekadar liselerde genel hatları ile fizik dersinde okutulmuş olsada ancak güneş enerjisi konusunda detaya girilmemiştir. Üniversitelerin enerji mühendisliği bölümlerinde asıl konu detayları ile uygulamalı olarak okutulmaktadır. Isı yalıtım gibi konular ise makine mühendislerin direk ilgi alanına girmekte olsada birçok mühendislik dalında indirekte olsa bu konu işlenir.

Potansiyel enerji (durağan yani depolanmış) ve kınetik enerji (hareket halindeki enerji ) bu iki enerji birbirleri ile dönüştürülebilir. Hareket halindeki enerjiyi bir yerde dopalayarak potansiyel enerjiye çevirebilirsiniz ( barajlarda su tutmak gibi), tam tersi yüksekte depolanan bir suyu aşağıya bırakarak kınetik enerjiye dönüştürebilirsiniz (hidroelekrik santrallerinde elektrik üretimi gibi). Enerji dönüşümlerinde ve enerjiyi bir yerden bir yere nakil esnasında mutlaka kayıplar oluşacaktır. Şunuda söylemek işterim; Enerji yoktan var edilmediği gibi yokta edilemez. Dolayısıyla dönüşüm esnasında oluşacak kayıpları bir şekilde geri kazanabilirsek bizim eksra kazancımız olur.

Güneş enerjiside bir potansiyel enerjidir ve bu enerjinin ne kadarı dünyaya yansır dersek bu mevsimsel ve meteorolojik şartlara bağlı. Yansımanın en az olduğu dönemler ise evimizi ısıtmak için iktiyaç duyduğumuz kış aylarıdır. Dolayısıyla biz bu enerjiyi bir şekilde bir yerlerde depolayabilirsek o kadar çok güneş enerjisinden faydalanmış oluruz. Ancak bu depolama miliyeti hiçte o kadar ucuz değil. Güneşten en az faydanılan dönemde m2 ye ne kadar ısı yansıttığını bilemem ancak hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi için nasıl büyük barajlar gerekiyorsa güneş enerjisinin depolanması için de aynı şekilde büyük enstrumanlar gerekiyor ( elektrik enerjisine dönüştürüp akü sarj edilmesi, paneller vasıtasıyla güneşten yansıyan ısıyı yer altında depolama vs gibi).

Bugün güneş enerjisinden faydanılarak bir evi ısıtmak amaçlı yapılacak yatırım maliyetini hesapladığımızda geri dönüşümü bize kayda değer bir getiri sağlamadığı anlaşılmaktadır ancak ileride teknoloji gelişirde küçük ve ucuz akü geliştirerek bu enerjiyi elektrik enerjisine cevirerek hem elektrik üretir hemde evimizi ısıtmış oluruz. Hem daha ucuz hemde daha uzun ömürlü yeni güneş panelleri ve akü araştırmalarında, teknolojik gelişmeler bu yönde umut verici olduğunuda söyleyebiliriz.

Güneşten tam olarak faydalanabilmek için uzayda kurulacak bir elektrik santralde üretilen enerjiyi bir şekilde dünyaya transfer edebilirsek, işte o zaman teknolojinin varacağı ileri nokta bu olmalı.


Düzenleyen ykaya194 : 11-03-2015 saat 18:56
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön