View Single Post
Eski 06-03-2015, 22:09   #1
flying dragon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
aquaponics ile balık, kerevit ve sebze üretimi

Ben uzun yillardir topraksiz tarima onyargili bir insandim. Neden bilmiyorum ama klasik yontemler bana cok daha verimli geliyordu. Bitkinin kapali bir sistemde kandirilarak buyutulmesini biraz samimiyetsiz buluyordum. Ama bu sene youtube dan izledigim bikac proje ile fikrim degisti ve ben de bu aquaponics denen sistemi kurmaya karar verdim.

Aquaponics kisaca kapali bir sistem. Iki bolumden olusuyor, balik tanki ve bitki yatagi. Baliklarin bulundugu suyu bitkilerin koklerinden gecirerek bitkileri beslerken ayni zamanda suyu temizleyerek baliklara faydali olan bir kapali minyatur ekosistem.

Name:  bTx3BIZ.jpg
Views: 2334
Size:  19.4 KB

Ordek ve sulunlerimi vakit darligindan satip kaldiklari kafesi seraya cevirdim. 6x3 18 m² lik bir kafesteydiler ve kafesin icerisinde de ordeklerin yikanmasi icin 900 litrelik bir golet vardi. Ben kafesi seraya cevirdikten sonra surekli icindeki goletten faydalanmanin yollarini dusundum. Gecen hafta aquaponics denen sistemi kesfedince, hemen ise koyuldum.

Oncelikle sekiz metre pvc boru alti adet dirsek ve borulari seranin tavanina asmak icin zincir aldim. Borularin icini yarin lava taslari ile doldurucam. Hem mineral acisindan zenginler, hem de kukurt icerdikleri icin kuf ve mantarlara karsi onleyici rol oynuyolar. Ayni zamanda su ve hava deposu olarak gayet iyiler. Zaten goletin suyu icin kullandigim guclu bi su pompasi vardi, sadece hava pompasi ve boru aldim, fazla masraf etmedim. Su ana kadar aldigim malzemeler 208 euro tuttu, buna yavru balik ve kerevitler de dahil. Ilk asamada suya gerekli bakterileri ekleyip dengesini oturtmaya calisicam. Balik ve kerevitleri ekledikten sonra muhtemelen ph i da dengeye oturtmam gerekebilir. Yuz balik ve yirmi kerevit suyu baya asidik hale getirebilir.

Sisteme baglanan kameranin adresi;

http://flyingdragon.ddns.net:81/index.htm

kullanici adi: aquaponics
sifre: aquaponics

resmi yenilemek icin f5 e basin


Düzenleyen flying dragon : 26-04-2015 saat 21:46 Neden: kameranin linki eklendi
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön